Roditelji dete odvode kod lekara kada promete da dete jače govori, ili često pojačava televizor. Takvo ponašanje navodi na sumnju da je u pitanju sekretorni otitis.

"Ta bolest je poznata još od Hipokrata, na žalost, ne znamo još etiologiju, zna se da je multifaktorna etiologija", rekao je dr Vladimir Šaranović, specijalista ORL.

Naglasio je da je pre sprovođenja lečenja, važna dobro urađena dijagnostika uz aktivno praćenje stanja pacijenta, među kojima su najčešće - deca.

Među preporukama je jedan vid konzervativnog lečenja tubicama ili trubicama (autoinflacija) kada se kod zdrave dece naduvavaju baloni preko nosa, povećavajući pritisak u gornjem spratu ždrela.

"Na taj način otvaraju Eustahijevu tubu, utiskuju vazduh u šupljinu srednjeg uha i potpomažu eliminaciju sekreta", objasnio je dr Šaranović.

"Što se tiče patofiziologije, ključno je da dolazi do pojačanja sekretornog kapaciteta sluznice srednjeg uva i on se povećava čak do 40 puta, i u šupljini srednjeg uva dolazi do nakupljanja sekreta koji onemogućava normalno pokretanje bibne opne i to se prezentuje oslabljenim sluhom", rekao je dr Šaranović.

Dete, bol, uši
Shutterstock Devojčica se žali na bol u uvetu

Dodaje da pored konzervativnog, postoji i hirurško lečenje.

"Kada govorimo o hirurškom tretmanu, to je najčešća hirurška intervencija koja se izvodi u svetu od svih hirurških intervencija. Cevčice su od raznih materijala, imamo metalne, od poliuretana, kao PVC, imamo silikonske, vrlo su malih dimenzija, izgledom podsećaju na telefonski kabl. Mi tokom intervencije napravimo mali rez na bubnoj opni, izvučemo sekret iz šupljine srednjeg uva i postavimo cevčicu", objasnio je.

Dr Šaranović kaže da deca već tokom buđenja iz anestezije osećaju poboljšanje i bolji sluh. Cevčice, kaže, stoje od šest meseci do godinu dana.

(Yumama/RTS)