Pulmolog i alergolog dr Branimir Nestorović gostovao je na TV Prva gde je podelio nekoliko korisnih saveta vezano za postkovid, ali i plućne bolesti, bilo kod odraslih, bilo kod dece.

U programu uživo su se javljale zabrinute gledateljke, mame i bake, a svaka je iznela svoj problem i zatražila savet od poznatog pedijatra. Gledateljka Tanja, koja ima tri unuke, izrazila je zabrinutost za najmlađu koja je  je stalno bolesna i jednom je bila u bolnici. Od doktora je zatražila savet koji lek da joj daju za bronhitis.

tanja uzivo program TV Prva.jpg
TV Prva/Screenshot 

Naravno da je bolesna kada ima dve starije sestre koje donose virus. Kod opstruktivnih bronhitisa sa ‘šištanjem’ najvažnije je utvrditi da li postoji rizik od astme. To je relativno retko, otprilike svako šesto, sedmo dete koje je više puta ‘šištalo’, čak i kad mnogo se čuje, razvije astmu, otprilike to je nekih 15 odsto. I ta deca se vrlo lako razlikuju, imaju pozitivne probe na testove na alergiju", kaže dr Nestorović.

"Deca koja su imala tri, četiri puta ponovljene napade u disanju, kod njih treba da se uarde testovi na alergiju. Ovaj bronhitis je prilično bezopasno stanje i do šeste, osme godine prođe spontano. Ali ako postoje pozitivni testovi posebno na kućnu prašinu, grinje, tada postoji rizik za astmu i to mora da se leči. To su dve potpuno različite bolesti. Moj savet je da se urade testovi na alergiju. Ako ne mogu da zakažu, kako je sad zbog korone sve problematično, mogu da urade iz krvi. Postoje paneli gde ima 22 inhalatornih alergena. Ako je to negativno, onda ne bi imalo svrhe nešto raditi, jer će u aprilu to stanje da prestane. Od oktobra do aprila je poznato da ti virusi vladaju", objasnio je doktor.

Izvor: Yumama