Ešerihija koli vrlo je uporna bakterija, pa i odrasli koji je imaju u svojim mokraćnim putevima često imaju jake bolove, i vrlo teško je rešavaju. Zamislite tek kako je deci, pogotovo bebama. Da, dobro ste čuli, moguće je da i bebe imaju probleme sa ovom bakterijom.

Na roditelju je da zna da prepozna da bebu nešto muči i da je odvedu kod lekara koji će odrediti terapiju i rešiti problem, a ovo su simptomi koji se javljaju kod dece u različitim uzrastima:

Novorođenče sa infekcijom urinarnog trakta može da nema drugih simptoma osim groznice. Ponekad se dešava da izgube apetit, da su tromi, povraćaju ili da imaju proliv.

Odojčad i deca do dve godine starosti mogu imati temperatutu, povraćanje, proliv ili bol u stomaku.

Deca iznad dve godine starosti obično imaju slične simptome kao i odrasli, a to je bol i peckanje prilikom mokrenja, češća potreba za mokrenjem, groznica, loš apetit, mokraća koja se oseća, česti odlazak u toalet tokom noći i bol u donjem delu stomaka.

Dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma koje ste primetili kod deteta, fizičkog pregleda ali i na osnovu uzorka mokraće koji će poslati na testiranje.

Nakon postavljanja dijagnoze, lekar će obično detetu dati antibiotike a nakon što se popije terapija ponoviće se test urina kako bi se proverilo da li je infekcija nestala.

Simptomi poput bola i peckanja prilikom mokrenja obično nestanu u roku od dva do tri dana nakon što se počne sa terapijom.

Dete pije sirup
Shutterstock Dete pije sirup

Kako kod dece sprečiti infekciju?

Važno je često menjanje pelena jer se na taj način može sprečiti širenje bakterija, a kada malo odrastu bitno je da nauče da održavaju ličnu higijenu.

U školskom periodu, deca bi trebalo da izbegavaju snažne sapune i penušave kupke jer mogu dovesti do iritacije. Ono što je takođe bitno jeste da se nosi isključivo pamučni veš, ali i da piju što više vode i ne zadržavaju urin kada imaju potrebu da idu u toalet jer to samo može pogoršati rast bakterija.

Menjanje pelena kod bebe
Foto: Shutterstock Menjanje pelena kod bebe

(Yumama/Healtline)