Pedijatrijska sestra Jelena Jojić objasnila je kako podići imunitet detetu, i kako najbolje ojačati organizam deteta koje je preležalo korona virus. Sestra je dala savete roditeljima za dužinu trajanja oporavka i komentarisala i da li su deca zaštićena od novih sojeva, ako su preležala neki od starih.

"Dete koje je preležalo kovid ima oslabljeni imuni sistem, podložnije je i bakterijskim i virusnim infekcijama nakon bolesti. Preporuka je da vreme oporavka traje onoliko dana, koliko je trajala sama bolest, naravno u kućnim uslovima da bi se digao imunitet i postavila prevencija za ostala oboljenja koja čekaju u kolektivu", rekla je ona u Jutarnjem programu.

Da li dete može opet da se zarazi koronom?

"Deca koja su preležala kovid imaju oslabljen imuni sistem, ali imaju antitela i specifični imunitet koji je za taj soj kovida dovoljan, da ih odbrani. Ali ne i za sojeve koji su za organizam novi. Mogu oboleti od ostalih infekcija koje se mogu pojaviti u kolektivu", rekla je Jojićeva.

Savet za roditelje je da rade aktivno na imunitetu i oporavku deteta, a ove aktivnosti će im u tome pomoći.

"Podignite detetu imunitet, ishrana mora da bude raznovrsna, san dobar, i što više neka dete ide napolje na svež vazduh. Naročito kada je sunčan dan, zbog vitamina D. Ako roditelj želi da uključi suplementaciju, naravno da bi trebalo da se posavetuje sa pedijatrom", rekla je ona.

(YuMama)