Kada je mališan prehlađen, ima grip i povišenu temperaturu, roditelji najčešće odmah pribegavaju upotrebi apirina kako bi je spustili. Stručnjaci upozoravaju da temperature koje su niže od 38,5 stepeni C ne treba obarati, one na naki način pomažu detetu da se bori sa bolestima.

Najčešći uzrok su virusne ili neke druge infekcije, a stručnjaci napominju da aspirine nikako ne treba uzimati ako je temperatura ispod 38,5 stepeni C i ne treba pokušavati da se snizi ispod 37. Lekari upozoravaju nepromišljena upotreba lekova može ponekad biti i smrtonosna za decu. Jedna od teških posledica upotrebe aspirina je Rejev sindrom.

Šta je Rejev sindrom?

Rejev sindrom je potencijalno smrtonosna bolest koja se najčešće javlja kod dece mlađe od 15 godina, a može da prouzrokuje brojne negativne posledice na mnoge organe, naročito na mozak i jetru. Može da izazove i  hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi). Stvarni uzrok ovog sindroma je još uvek nepoznat. Poznato je da se javlja kod dece sa virusnim oboljenjima koja su koristila aspirin, ali prisutan je i kod onih koji nisu koristili ovaj lek.

Ovaj sindrom prouzrokuje "masnu jetru", odnosno hepatičku steatozu sa veoma slabom upalom i teškom encefalopatijom (upalom mozga). Jetra postaje neznatno povećana i tvrda, a dešavaju su i određene promene u izgledu bubrega. Pri lečenju sindroma, najvažnija je pravilna i što brža dijagnoza. Kod većine dece, oporavak je dosta uspešan, mada su moguće potencijalne komplikacije koje mogu dovesti do težih oštećenja mozga ili smrti.

Lekari upozoravaju da Rejev sindrom može da nastane na pozadini izražene groznice i podsećaju da pedijatri preporučuju samo dva leka za snižavanje telesne temperature kod deteta - ibuprofen i paracetamol. Svaki drugi tretman može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Izvor: Yumama