Pedijatar-pulmolog i alergolog dr Branimir Nestorović bio je gost Jutarnjeg programa na TV Prva gde je govorio o svojoj novoj knjizi koja za temu ima, kako kaže, veoma malo istraženu epifizu (pinealnu žlezdu) i njene funkcije.

Dr Nestorović je odgovarao i na pitanja gledalaca koji su se uključivali u program uživo, tražeći savete za svoje zdravstvene probleme. Pa tako se javila gledateljka po imenu Violeta koja je tražuila savet za svoju šestogodišnju ćerkicu koja bi trebalo da operiše treći krajnik. Ono što je nju interesovalo jeste da li je operacija neophodna, ili mogu da sačekaju da se krjanik sasuši.

"Operacija trećeg krajnika je dosta diskutabilna stvar. Od šeste godine deteta on kreće spontano da se smanjuje i do puberteta se praktično potpuno izgubi. Ako uopšte treba da se operiše, to je u slučaju kada postoje prekidi u disanju u toku sna. To je slučaj kada dete stahovito hrče, bori se za vazduh.... I onda u jednoim trenutku napravi pauzu u disanju od  10, 15, 20 sekundi", kaže dr nestorović i dodaje: 

"U tom slučaju je potrebna operacija, jer ti prekidi su loši za srce i druge organe. Ono što može da bude problem jeste da kada operište treći krajnik, a on ne može nikada da se otkloni ceo, on može da hipertrofiše i onda ništa niste uradili. Bolje su sad ove nove metode gde se on redukuje, izbuši laserom, pa se samo malo "skvrči"..."

profesor naglašava i šta je važno uraditi pre svake operacije.

"Pre svake opreacije treba uraditi probe na alergiju. Zato što polovina tih slučajeva uvećanih krajnika su zapravo problem alergije u nosu. Ako osoba ima alergije, onda je operacija besmislena, onda ništa niste uradili", zaključio je.

Izvor: Yumama