Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA AKO JE DETE MNOGO OSETLJIVO I BURNO REAGUJE: Na 9 načina možete da pomognete malom emotivcu, a podrška je ključna

Pogledajte kako da se odnosite prema detetu koje je hiperosetljivo i burno reaguje na mnoge situacije.

 emotivna deca_1711020646.jpg Izvor: Shutterstock

Neka deca su emotivnija i osetljivija od druge. Ona često mnogo ekstremnije reaguju na neke situacije, pa je potrebno sa njima imati malo više strpljenja. Često burno reaguju na ponašanje roditelja ili ako stvari ne ispadnu onako kako su oni to želeli.

Možda će vas zanimati

Kako da znate da vam je dete hipersenzitivno?

Obično ćete to prepoznati po nekim načinima ponašanja koja su mnogo burnija nego kod ostale dece, naročito u nekim običnim i jednostavnim situacijama, poput:

  • cviljenja
  • moljenja
  • nemira
  • isključenosti

Kako da se ponašate sa detetom koje je hipersenzitivno?

1. Posmatrajte dete

Obratite pažnju da li ima problem da kontroliše emocije. Ako ovo primetite, pokušajte da popričate sa njim. Ako postane svesno ovoga, onda će lako razumeti šta je za njega dobro, a šta ne.

2. Dajte detetu vremena

Dete ne može u trenutku da promeni svoje emocije i ponašanje. Polako, dajte mu siguran prostor i vreme za to. Vremenom, dete će početi da se prilagođava i da se mirnije ophodi sa promenama u životu.

3. Potražite okidače ovakvog ponašanja

Često se jedan isti scenario ponavlja, pa dete reaguje burno iznova i iznova. Pokušajte da popričate sa njim, da zajedno pronađete šta ga to posebno potrese.

4. Budite kreativni

Dajte detetu načine da prepozna šta ga to uznemiruje često i pomozite mu da na svoj način pronađe mir. Možete mu reći da naslika ono što oseća, da ispriča priču, da je osmisli, a nekada je dovoljno da vam se u naručju prosto isplače, da bi mu bilo lakše.

5. Vođenje dnevnika

Pisanje dnevnika, ako postane rutina, može detetu mnogo pomoći da prepozna svoje emocije i ponašanja.

6. Skrenite mu pažnju

Usmerite dete na neku drugu aktivnost kako bi se udaljilo od onog što ga muči.

7. Budite uz njega

Detetu je važno da oseća sigurnost pored vas. Popričajte sa njim o svemu i pokažite mu da to što oseća nije pogrešno ni ružno. Pokušajte zajedno da nađete način da se izbori sa svojim osećanjima, kako ne bi povredilo sebe ili sebi bliske ljude.

8. Ne dajte mu puno vremena za problem

Ono što znate da će da izazove burnu reakciju kod deteta spomenite na samom kraju razgovora, kako ne bi imalo vremena da dugo misli o tome. Ukoliko dete burno reaguje na to što će ga komšinica danas voditi u vrtić, a ne vi, nemojte mu to najavljivati ranije. Prosto mu kažite kada komšinica dođe po njega, lakše će to prihvatiti. Neće imati vremena da se mnogo buni.  

9. Vodite dete na terapiju, ako je potrebno

Nekada će dete mnogo lakše da se izbori sa emocijama uz pomoć stručnjaka koji će ga usmeriti gde treba.

Imajte na umu da je svako dete posebno i svoje, ne treba da ga osuđujete, već da budete osoba sa najviše razumevanja i podrške, jer je hipersenzitivnom detetu to najpotrebnije. Budite strpljivi.

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica