Plakanje je način na koji dete iskazuje svoje emocije. Za suze uvek postoji neki razlog. Ono nije u stanju da rečima opiše kako se oseća, pa ne bi trebalo da ga osuđujemo ukoliko se često zaplače.

Mi samo žeimo da se ono umiri, pa onda nesvesno kažemo rečenice koje ne bi trebalo. Ovo su neke od njih koje većina roditelja bar jednom izgovori, a za dete nisu nimalo dobre.

1. Prestani da plačeš odmah

Kada izgovorimo ovu rečenicu, govorimo detetu da treba da prestane da se oseća onako kako se oseća. Bolje bi uvek bilo da pokažemo empatiju i razumevanje, umesto teranja da prestane sa suzama.

2. Dečaci ne plaču

Ovo je vrlo loša rečenica i nikada ne treba detetu da je kažete. Na ovaj način govorite mu da da treba da potiskuje svoje emocije i da on, kao dečak, mora tako da se ponaša.

3. Plakanje je za bebe, a ti to više nisi

Ismevanje i omalovažavanje emocija nije nikako dobro, a mi ovom rečenicom to nesvesno radimo. Moramo i sami da shvatimo da suze nisu pokazatelj nezrelosti i da nisu namenjene samo bebama.

4. Zar ćeš zbog toga plakati?

Na ovaj način, potpuno omalovažavamo to što je detetu važno. Moramo shvatiti da se ono nalazi na mnogo drugačijem nivou razvoja i da mu prioriteti nisu jednaki kao nama. Ne treba mi da im govorimo zbog čega smeju da plaču, a zbog čega ne.

5. Uvek plačeš, ništa drugo ne znaš da radiš

Ako ovo često govorimo detetu, ono će suze shvatiti kao nešto loše, pa će početi da gura i potiskuje svoje emocije. Ovo, takođe, mnogo utiče na detetovo samopouzdanje, jer će se zbog vaših reči uveriti da ne ume da se nosi ni sa čim oko sebe.

6. Ako nastaviš da plačeš, neću te slušati više

Ovakva vrsta pretnje pokazuje detetu vašu frustrciju. Samim tim, ono će se plašiti da ćete ga ignorisati i misliće da vas nije briga za njega.

7. Ako ti se plače, daću ti razlog za to

Pretnje nisu nimalo dobre. Ovako izazivamo strah kod deteta, a pored toga pokazujemo da njegove emocije nisu važne.

8. Svi te gledaju

Dete se neće osećati bolje ako mu kažete da se sramoti pred drugima. Ovo je još jedan način na koji učimo dete da treba da skriva svoje emocije i potiskuje ih.

9. Ne preteruj

Kada im govorimo da to što ih muči nije veliko ni važno, ne dajemo im podršku ni razumevanje. A kada mu je teško, ma koliko se to nama činilo kao sitnica, detetu je potrebna neka vrsta podrške.

10. Plači negde drugde, ja te neću slušati

Zbog ove rečenice dete neće prestati da plače. Samo ste mu poslali poruku da je samo, da nema vas i da ne dobija nikakvu podršku od odraslih.

izvor: yumama