Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istina o MMR vakcini i vakcinaciji: da li je roditeljski strah opravdan?

Na pitanja da li su naša deca ugrožena od malih boginja, da li roditelji treba da odlučuju o vakcinaciji i da li su MMR vakcina i autizam povezani, odgovarali su naši eminentni stručnjaci i iskusni lekari.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iz godine u godinu broj vakcinisane dece u Srbiji opada, a naročito u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kraujevca... Među nevakcinisanom decom najveći je broj onih koji nisu primili MMR, vakcinu koja je najčešće "optužena" da izaziva autizam.

Kako kažu nadležne zdravstvene ustanove, kao posledica nevakcinisanja i u Srbiji su se pojavile male boginje od kojih se možemo zaštititi upravo MMR vakcinom.

Zbog prevelike medijske pažnje i mnogo oprečnih stavova, mladi roditelji su najčešće u strahu, a kako bi ga otklonoli potrebno je da se upoznaju sa temom i činjenicama.

Povezane vesti

Iz tog razloga, a u okviru Festivala "Porodica", danas je održana tribina pod nazivom "Istina o MMR vakcini i vakcinaciji". Na tribini su govorili stručnjaci i iskusni doktori prof. dr Radovan Bogdanović, predsednik udruženja pedijatara Srbije, prof. dr Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dr Srđa Janković, imunolog iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, dr Ana Kesić iz Instituta za mentalno zdravlje i Prim dr Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Tokom višečasovne tribine stručnjaci su isticali kako su od epidemije malih boginja najugroženija deca predškolskog uzrasta, posebno ona koja borave u kolektivu, i zbog toga su potrebne sve mere predostrožnosti.

Dr Predrag Kon istakao je kako rešenje nije da se dete privremeno povuče iz vrtića, nego da je jednino rešenje da se vakcinacijom stvori kolektivni imunitet. Kako su male boginje izuzetno zarazna bolest, lako se šire i javljaju u "talasima", roditeljima niko ne može da garantuje da nevakcinisano dete neće biti zaraženo onoga trenutka kada se vrati u kolektiv.

Dr Darija Kisić Tepavčević istakla je kako je 95 odsto vakcinisane dece potrebno kako bi se stvorio "bedem" i zaštitili svi mališani od epidemije.

Sastav vakcine - da li MMR vakcina sadrži živu?

Roditelji se najčešće žale na lošu komunikaciju na relaciji lekar-pacijent, i to je još jedan od razloga zbog kog je održana ova tribina. Stručnjaci su bili voljni da odgovore na sva pitanja roditelja, koja inače ne dobijaju od svog izabranog pedijatra, između ostalog i da li MMR vakcina sadrži živu.

Dr Kon potvrdio je da MMR vakcina ne sadrži živu i da je sastav vakcine u potpunosti bezbedan.

Povezane vesti

Da li roditelji treba da odlučuju?

Svi stručnjaci bili su složni u jednom, a to je da je čitava priča predimenzionirana, i sa strane lekara, ali i od strane onih koji ne podržavaju vakcinaciju ili pak smatraju da vakcinisanje dece ne treba da bude regulisano zakonom, nego da stvar vakcinacije bude stvar izbora i da odluka bude prepuštena roditeljima.

Međutim, dr Srđa Janković i dr Kon složili su se u stavu da roditelji ne smeju da stavljaju svoju decu u rizik da obole od bolesti za koju postoji odgovarajuća zaštita.

Naravno, postoje stanja kada bi davanje vakcine trebalo odložiti, a to zavisi od trenutnih indikacija, tačnije, to se radi kada dete nije u potpunosti zdravo i postoji opasnost da zbog nekog virusa u organizmu na vakcinu neće odreagovati na željeni način.

  Foto: Yumama.com

Treba razdvojiti simptome autizma i posledice MMR-a

Na neizostavna pitanja o povezanosti MMR vakcine sa pojavom autizma kod dece, dr Ana Kesić, dečji neuropsihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje više puta je istakla kako ova vakcina ne izaziva autizam. Jedina činjenica je to da se prve simptome autizma roditelji mogu da uoče oko druge godine, upravo onda kada se prima i MMR.

Povezane vesti

Na pitanje da li je kasno da se MMR odloži, odnosno primi u četvrtoj ili petoj godini deteta, kako bi se otklonila svaka sumnja o povezanosti, dr Srđa Janković i dr Ana Kesić složili su se da za to nema potrebe jer je MMR vakcina bezopasna, a iako nije kasno da je dete primi i u petoj godini, svakako bi trebalo da je primi što ranije kako bi se izbegao rizik od dobijanja bolesti od kojih decu štiti ova vakcina.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica