Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepi i zdravi zubi: Kada je vreme za prvu posetu stomatologu

Koje su najčešće nepravilnosti zuba, zašto se javljaju i kako se ispravljaju, objašnjava dr Đorđe Stanojević, specijalista ortopedije vilica iz DZ „Milivoje Stojković” Grocka.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Osmeh krasi lice, a lice lepi i zdravi zubi. Međutim, mnogi nemaju sreću da im zubi budu dve niske bisera. Oni su često rotirani, naležu jedni na druge ili za njih jednostavno nema dovoljno prostora u vilici. 

"Najmlađi pacijenti su novorođenčad sa urođenim rascepom nepca, čije je lečenje kompleksno, dugotrajno i zahteva timski rad ortodonta, hirurga i logopeda. U ostalim slučajevima, treća godina starosti je vreme da roditelji dete prvi put odvedu ortodontu. U tom uzrastu ono bi trebalo da ima dvadeset formiranih i izniklih mlečnih zuba i već tada je moguće utvrditi određene nepravilnosti. Često se dešava da je dete imalo lepo poređane i spojene mlečne zube, a da su stalni zubi nepravilno postavljeni. Razlog je što bi prednji mlečni zubi trebalo da imaju razmak, koji služi da bi se stalni zubi pravilno postavili", objašnjava dr Stanojević.

Loše navike

Kod trogodišnjaka bi takođe trebalo obratiti pažnju na to da li upražnjava neku od loših navika, koje su pored genetske predodređenosti uzrok ortodontskih nepravilnosti. 

Pogledajte i Važnost očuvanja zdravlja mlečnih zuba kod dece

"Jedna od  najčešćih loših navika deteta predstavlja sisanje palca, koje bi trebalo spontano da prestane do druge godine. Međutim, ukoliko se to ne desi do pete godine, to može prouzrokovati ili pogoršati već postojeću ortodontsku nepravilnost", ističe dr Stanojević.

Najčešće nepravilnosti

U praksi, najveći broj dece dolazi kod ortodonta u periodu polaska u školu, kada se na sistematskim pregledima uoče nepravilnosti, pa stomatolog uputi dete kod specijaliste.

"Ortodontske nepravilnosti  možemo podeliti na nepravilnosti pojedinih zuba, najčešće su to rotirani zubi, kao i povećan ili smanjen broj zuba. Drugu grupu predstavljaju nepravilnosti zubnih nizova, to jest uske ili široke vilice ili nedostatak  ili višak prostora za smeštaj zuba. Treću grupu čine nepravilnosti zagrižaja, odnosno nepravilni prostorni odnosi vilica i zuba u njima. Najteži ortodontski problemi ovog tipa su progenija, tj. preterana isturenost donje vilice i otvoren zagrižaj, za čije definitivno rešavanje uključujemo hirurgiju", kaže dr Stanojević.

Lepi zubi i u poznim godinama

Za savršen osmeh nikad nije  kasno, jer ne postoji starosno ograničenje za nošenje fiksnog aparata. U poslednje vreme sve je više pacijenata između 25 i 45 godina koji žele da isprave zube. Oni, za razliku od dece, nemaju problem motivisanosti.  Iako se u pubertetu nepravilnosti mnogo brže i lakše ispravljaju zbog  naglog rasta, one se mogu korigovati i kasnije, samo će taj proces biti sporiji i trajaće duže.

Pogledajte i Zalivanje fisura: Sprečite pojavu karijesa kod dece

Vrste ortodontskih aparata

Terapija svih nepravilnosti započinje uzimanjem otisaka, analizom i merenjem dobijenih modela, kao i korišćenjem rendgen snimaka. Na osnovu toga se određuje koji je ortodontski aparat neophodan za terapiju. 

"Kod mlađih pacijenata terapiju najčešće započinjemo protezama koje se skidaju, tj. nose se noću i određeni broj sati u toku dana,  što je veoma bitno da bi terapija imala efekta, a sve u zavisnosti od vrste proteze i nepravilnosti koju hoćemo da ispravimo. Pošto su u pitanju deca školskog uzrasta vrlo je bitno motivisati ih na pravi način. Takođe, kod određenih nepravilnosti važno je terapiju započeti u određenom vremenskom periodu kada se dobijaju najbolji efekti terapije, pa zbog toga treba obaviti prvi pregled na vreme, savetuje dr Stanojević.

Pogledajte i Sve o rastu prvih zubića

Za razliku od proteza koje se skidaju, postoje i fiksni ortodontski aparati koji se sve vreme nalaze u ustima. Za njihovu primenu najčešće je potrebno prisustvo stalnih zuba. 

"Fiksni aparati se nose ne manje od godinu dana zavisno od vrste problema. Ponekad je potrebno izvršiti ekstrakciju, tj. vađenje stalnih zdravih zuba pre postavke fiksnih proteza, u slučaju da nema dovoljno prostora u vilici. Zahvaljujući ovoj terapiji, zubi se veoma brzo poređaju u niz, ali je potreban određen period da se postignuti rezultat stabilizuje,  jer zubi teže da se vrate u pređašnji položaj. Zato je nakon uklanjanja fiksne proteze potrebno nositi retencione folije. Koji god aparat da je u pitanju, pacijenti moraju da dolaze na mesečne kontrole i da pojačaju brigu o higijeni usta i zuba, ističe dr Stanojević."

Tekst: Vanja Ostojić

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica