Urtikarija ili koprivnjača je kožna bolest obeležena pojavom ružičastih do crvenkastih uzdignutih promena koje nazivamo urtike. Ona jako svrbe ali brzo nestaju. Pojavljuju se po celoj koži u različitom broju, a ponekad mogu biti i lokalizovane, tačnije smeštene na određenom području. Uz nju se može javiti i otok.

Kako prepoznati urtikariju kod dece?

Kod dece urtikarija može biti praćena otokom kapaka ili usana. Javlja se u različitom broju i veličini, te varira od zrna graška do znatno većih koji se nazivaju još i gigantske urtikarije. Praćene su jakim svrabom.

"Svrab je obično prvi znak urtikarije, a ubrzo se pojavljuju urtike - glatka, blago izdignuta područja koja su crvenija ili bleđa od okolne kože i obično ostaju mala, manja od 1 cm", objašnjava dermatolog, profesor Kaštelan.

Urtikarija kod dece
Shutterstock Urtikarija kod dece

Koji je uzrok urtikarije?

"Različite stvari i alergeni mogu uzrokovati urtikariju. To mogu biti hrana, lekovi, biljni toksini, ujedi insekata i drugo. Urtikarija može nastati delovanjem imunološkog i neimunološkog mehanizma i pri tom se iz ćelije oslobađaju medijatori poput histamina koji povećavaju propustljivost malih krvnih sudova, i uzrokuju nakupljanje tečnosti u koži", pojašnjava dermatolog.

Urtikarija često nastaje i nakon unosa hrane ili leka, nakon injekcije ili vakcine, a ređe kontaktom i inhalacionim alergenima. Najčeđći uzročnici urtikarije iz hrane su: jaja, riba, jagode, začini, konzervansi. Različiti fizikalni agensi poput toplote, hladnoće, pritiska i napora takođe mogu uzrokovati urtikariju. Ubod ose, pčele, ugriz mrava i drugih insekata kod pojedinaca takođe može biti izazivač urtikarije.

Urtikarija kod beba

Može se javiti i u najranijem dobu, tačnije kod beba. Najčešći uzrok su alergeni iz hrane. Ružičaste do crvene urteike mogu se pojaviti bilo gde na koži, jako svrbe i tokom dana menjaju mesto na kom se pojavljuju.

Urtikarija kod dece
Shutterstock Urtikarija kod dece

Lečenje urtikarije

Profesor Kaštelan naglašava da u lečenju urtikarije najpre treba ukloniti alergen, tačnije hranu ili lek koja ju je izazvala, a potom se primenjuju antihistaminici.

U težim oblicima, kad je urtikarija proširena ili je istovremeno praćena otokom usana i kapaka, koristi se injekcija antihistaminika i kortikosteroida koje se primenjuju intramuskularno ili intravenski.

Naravno, ništa ne uključujete sami već se obratite lekaru koji će pregledati dete i prepisati terapiju.

(Yumama)