Dijabetes (diabetes mellitus) je vrlo heterogena bolest. Tipovi 1 i 2 su potpuno različiti, a ima i drugih oblika dijabetesa - koji su znatno ređi, a jasno su genetski određeni.

Faktori rizika koji dovode do nastanka šećerne bolesti predstavljaju kombinaciju genetskih i faktora spoljašnje sredine, a glavnim uzrocima se smatraju gojaznost, odsustvo ili smanjena fizička aktivnost, način ishrane i perinatalni faktori

Tačan uzrok nastanka dijabetesa tipa 1 kod dece se ne zna. Javlja se kod beba starih samo nekoliko meseci, do dece školskog uzrasta koja nisu imala nikakav stres, niti su se loše hranila. Uglavnom su prethodno bila potpuno zdrava, iz porodica u kojima nema obolelih od dijabetesa! Dijabetes tip 2, koji predstavlja jedan od vodećih zdravstvenih problema 21. veka, genetska je bolest, čijem nastanku doprinose gojaznost, stres i nepravilna ishrana. Njegove epidemijske razmere u današnje vreme su uzrokovane promenom načina života.

Ishrana dece sa dijabetesom

Ishrana je izuzetno važna za decu dijabetičare, najviše u smislu kompleksnih ugljenih hidrata i vlakana.

Za odojčad i malu decu, održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi je ključno za razvoj mozga.

StatistikaOd dijabetesa u Srbiji oboljeva jedno dete na 2.500 do 3.000 dece. Od dijabetesa tipa 1 godišnje oboli oko 150 devojčica i dečaka uzrasta do 14 godina. U odnosu na broj obolelih od dijabetesa tipa 1 u ukupnoj populaciji, broj obolelih od dijabetesa tipa 2 je mnogostruko viš

Neophodno je biti oprezan sa slatkom hranom, ali nema potrebe da se ona potpuno isključi. Dnevni raspored obroka uključuje tri glavna obroka i dve do tri užine, a cela porodica treba da jede istu hranu, kako bi obolelom bilo lakše. Deci koja imaju dijabetes, u osnovi je potrebna ista hrana za rast i razvoj kao i drugoj deci. Zdrava ishrana mališana sa dijabetesom podrazumeva obilje svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, mršavog mesa, ribe i mlečnih proizvoda.

Fizička aktivnost

Svakodnevna fizička aktivnost je neophodna za decu koja imaju dijabetes.

Posledica drugih bolestiTri su najčešća tipa dijabetesa: tip 1, tip 2 i gestacijski dijabetes. Međutim, to oboljenje se ponekad javlja i kao propratna pojava kod retkih genetskih bolesti ili cistične fibroze. Kod nekih osoba se javlja kao posledica medikamentne terapije, najčešće usled upotrebe steroida.

S obzirom da ona smanjuje nivo šećera u krvi, deca koja uzimaju insulin moraju da smanje dozu, jer kombinacija suviše insulina i vežbanja smanjuje šećer u krvi i vodi u hipoglikemiju. Ako se dete bavi sportom, treba da uzme više hleba, voća i drugih ugljenih hidrata pre treninga.

Smernice za roditelje

Šta roditelji deteta obolelog od dijabetesa treba da znaju kada je u pitanju ishrana? Važno je da:

● nauče kako različita hrana utiče na nivo šećera u krvi

● nauče dete da pije vodu kada je žedno

● odaberu ugljene hidrate sa dosta vlakana

● ograniče slatkiše, guste sokove, peciva, džemove, med

● ograniče unos zasićenih masti i holesterola

● uspostave dnevnu rutinu za dete i fizičke aktivnosti

● uključe povrće različitih boja u ishranu (spanać, brokoli, karfiol, šargarepu, plavi patlidžan)

● koriste hleb od celog zrna, integralni pirinač, integralnu pastu

● dva-tri puta nedeljno meso zamene mahunarkama

● sa piletine skinu kožu pre termičke obrade

● užina bi trebalo da bude sastavljena od svežeg voća, sira, krekera

● izbegavaju trans masne kiseline iz margarina, peciva, brze hrane

Prim. dr sci med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista