Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neprijatan zadah kod dece

Loš zadah najčešće nastaje zbog nedovoljne higijene usta, ali može da ukaže i na neke zdravstvene tegobe. Kako da ga sprečite?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mnoge odrasle osobe, a neretko i deca, ponekad imaju loš zadah. Ako kod vašeg deteta često primetite da mu se "oseća" iz usta, vreme je da se pozabavite tim problemom. Najčešće se radi o neadekvatnoj higijeni usne duplje - možda zato što popuštate detetu kada mu se ne peru zubići, ili ne uspevate da četkicom doprete do svih mesta gde se zaglavljuju ostaci hrane. Ipak, kod neke dece do ovog problema dolazi iz drugih razloga.

Koji su njčešći uzročnici neprijatnog zadaha?

Slaba higijena usta
Bakterije koje „normalno“ žive u ustima, dolaze u dodir sa ostacima hrane. Međutim, često se dešava da se oni zaglave između zuba ili u džepovima desni, ili se zadržavaju na jeziku, čak i na "zadnjem" delu grla. Što se duže

Potrudite se da ne govorite detetu da ima neprijatan zadah, kako ga ne biste doveli u situaciju da se loše oseća, i da mu zbog toga bude nelagodno

ostaci hrane zadrže u ustima, utoliko je zadah neprijatniji.

■ Karijes, kamenac i ranice u ustima

Ovo su česti uzročnici neprijatnog zadaha kod dece bilo kog uzrasta. Kod odraslih dovode i do oboljenja desni (gingivitis), ali se to retko dešava kod dece.

■ Suva usta
Ako je vašem detetu zapušen nosić, pa diše na usta - zbog suvoće usta se u usnoj duplji lakše i brže množe bakterije.

■ Strani objekat
Zrno graška, pasulja, čak i sitna igračka ili neki drugi predmet, koji vaš mališan može da stavi u nozdrvu, takođe mogu da izazovu loš zadah. To se naročito dešava kod dece uzrasta od dve-tri godine. Istražujući svoje telo, ona ponekad stavljaju predmete tamo gde im nije mesto!

■ Sisanje prsta ili cucle
Ako vaše dete često sisa palac ili cuclu, na njih se putem pljuvačke prenosi neprijatan miris, ali i bakterije. One se, zatim, nastanjuju u ustima, pa zadah postaje sve neprijatniji.

■ Zdravstveni problemi
Ponekad bolesti kao što su upala sinusa, angina ili, čak, sezonske alergije - mogu da izazovu problem sa zadahom. Takođe, neka deca sa gastrointestinalnim problemima (gorušica, kiselina u stomaku, loše varenje, vraćanje hrane - takozvani refluks, neprijatan osećaj u želucu nakon jela, i slično) imaju neprijatan miris u ustima.

■ Hrana i piće
Određene namirnice kao što su crni i beli luk, sir, sok od pomorandže i gazirana pića - stvaraju neprijatan miris u ustima. Povedite računa kada dete unosi neke od navedenih namirnica da mu što pre operete zubiće.

Kako sprečiti neprijatan zadah?

● U većini slučajeva, rešenje je dobra higijena usta. Pokušajte da svom mališanu perete zube nakon svakog većeg obroka i, naravno, pred spavanje. Neka pranje zubića traje najmanje jedan minut. Ne zaboravite da mu četkicom za zube istrljate i jezik.

● Kada počnete da koristite pastu za zube, neka bude bez fluora, blagog ukusa. Tek kada dete malo poraste, preporučuju se paste sa fluorom, ali vodite računa da na četkicu stavite sasvim malo paste (veličine zrna graška).

● Vodite dete na redovne kontrole kod stomatologa, kako biste bili sigurni da su njegovi zubići zdravi. Ali, čak i ako su svi zubi zdravi, a hrana se zadržava između zuba ili u džepovima desni - odvedite dete kod lekara, kako bi vas uputio na dalje preglede.

● Ukoliko vaše dete često sisa palac ili stavlja ruke u usta, potrudite se da što češće pere ruke.

● Ako dete sisa dudu (lažu, cuclu-varalicu) - često je sterilišite, tako što ćete je ubaciti u kipuću vodu. Možete da je perete i u mašini za pranje posuđa. Naravno, najbolje bi bilo da odviknete dete od te navike, ali to je ponekad lakše reći nego učiniti.

● Neka vaše dete jede što više svežih jabuka. Njihov ukus i miris neutrališe neprijatne mirise u ustima.

Manja Perić Mitić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica