Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lečenje ekcema aromaterapijom

Prirodni preparati ublažavaju svrab i sprečavanju oštećenja nežne dečje kože.

Pacijenti sa oboljenjima kože, posebno oni kod kojih su prisutna hronična zapaljenska stanja - kao što su atopijski dermatitis i psorijaza, u sve većem broju se okreću ka komplementarnoj, odnosno alternativnoj medicini (CAM). Razlozi za to su nezadovoljstvo konvencionalnim pristupom lečenja, strah od neželjenih efekata kortikosteroida, pozitivna iskustva dobijena primenom komplementarne medicine i izbegavanje dodatne terapije lekovima kod deteta koje već ima neku hroničnu bolest.

Strah od kortikosteroida
Naime, studije koje se bave primenom alternativne medicine kod dece sa atopijskim dermatitisom, kao dodatne metode u lečenju ovog problema, pokazale su da je većina pacijenata 

Korisna masažaAromaterapija podrazumeva i masažu, koja je jako korisna u slučaju ekcema. Jer, poznato je da je atopijski dermatitis u tesnoj vezi sa stresom i nervozom, koja ima negativne efekte na imuni sistem. Nežna masaža i kontakt između majke i deteta smanjuje nervozu deteta i time redukuje kliničke simptome ekcema (crvenilo i svrab). Pozitivni efekti masaže se zasnivaju i na dejstvu baznog ulja u kome je rastvoreno odgovarajuće antizapaljensko etarsko ulje.

koja je pribegla ovom vidu lečenja - nezadovoljna konvencionalnim pristupima. Oni, uglavnom, preporučuju upotrebu topikalnih kortikosteroida - koji su vrlo efikasni u rešavanju problema kao što su upaljena koža i svrab (karakteristični ekcem), ali je većina roditelja zabrinuta zbog njihovih lokalnih i potencijalnih sistemskih neželjenih efekata.

Zaštita kože
Briga roditelja vezana za adekvatnu negu kože dece je opravdana - ako se ima u vidu da je koža deteta osetljivija na spoljne faktore, oštećenja i infekcije, kao i da je posebno prijemčiva za oboljenja prouzrokovana virusima i bakterijama. Zato je dobro da se koriste preparati koji će da spreče oštećenje kože i njene lipidne (masne) barijere, i na taj način očuvaju zdravu kožu deteta.

Takvi preparati su bazirani na primeni biljnih ulja i ekstrakata, kao i etarskih ulja u adekvatnim podlogama, zavisno od vrste i namene preparata. Generalni pristup kontroli ekcema uključuje formulacije sa etarskim uljima, koja su rastvorena u medijumima - kao što su gelovi, losioni, hladne komprese, vodeni rastvori, masti i kremovi.
Od biljnih ulja, koja su podloga za rastvaranje etarskih ulja, preporučuje se: ulje nevena zbog antizapaljenskog i regenerativnog dejstva, kao i ulje kantariona i noćurka. Ulja koja se dobijaju od koštica voća - treba izbegavati zbog alergija, koje su česte u dečjem dobu.

Sprečavanje svraba
Alternative su ulje biljke borac (Borago officinalis), jojobe, semenki grožđa, nerol (biljni produkt pronađen u mnogim esencijalnim uljima).
Od etarskih ulja, preporučuju se: ulje kamilice, lavande, ruže, melise (matičnjaka), geranijuma. Ulja kamilice, lavande i čajnog drveta se preporučuju zbog antihistaminske aktivnosti - sprečavaju pojavu svraba i inflamacije (upale). Vodeni rastvor hamamelisa je vrlo efikasan za ublažavanje svraba. 
Koliko je važan izbor adekvatne terapije, govori činjenica da dete koje ima ekcem izgubi svake noći po dva sata sna zbog svraba i češanja, koje je posebno izraženo noću.

Začarani krug neprijatnosti
Gubitak sna dovodi do nervoze u toku dana, što još više pogoršava stanje ekcema. Tako  dolazi do začaranog kruga: svrab-češanje-dermatitis-svrab, pa se često u terapiju uključuju i oralni antihistaminici. Zato je preporučljiva večernja primena aromatičnih kupki, koje sadrže umirujuća etarska ulja. Pokazalo se da takve kupke poboljšavaju kvalitet sna kod dece i smanjuju njihove neželjene pokrete prva tri sata sna.
Ukoliko su ovakve kupke dale pozitivne efekte kod dece, preporučuje se i direktna inhalacija parom ovih ulja. Etarska ulja koja imaju umirujući efekat su: nerol, ulje pomorandže, lavande, kamilice, sandalovine i valerijane. Takođe, preporučuje se dodavanje pomenutim preparatima - etarskih ulja sa antibakterijskim dejstvom, kao što su: ulje čajnog drveta, sandalovine i druga, jer je raščešana koža podložna bakterijskim infekcijama, posebno stafilokoknim.Lokalni neželjeni efekti se manifestuju u vidu atrofije kože (postaje tanja), potom kao kontaktni dermatitis (preosetljivost kože na spoljne faktore), pojava strija na unutrašnjoj strani butina i nadlaktica (posebno kod adolescenata), «maskiranje» infekcija... 

Moć prirode
Prilikom primene aromaterapije u tretiranju kože kod dece, neophodno je imati u vidu da se koncentracije etarskih ulja u preparatu određuju na osnovu zahvaćene površine tela koja se tretira aromatičnim preparatom. Kod ekcema, češanje i svrab oštećuju barijeru kože, pa se dodatno mora voditi računa o koncentraciji etarskih ulja, koja mora da bude smanjena. Pri izboru takvog preparata, najbolje je konsultovati svog lekara, farmaceuta ili aromaterapeuta.

Svrha ovog članka je da iznese pozitivna iskustva primene aromaterapije - što za rezultat ima sve manju upotrebu topikalnih kortikosteroida, a sve veći razvoj aromadermatologije, koja promoviše moć prirode u službi zdravlja i dobrobiti dece.


Danijela Pecarski, magistar farmacije

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica