Igrica Robleks je svetski trend ali može i te kako da bude opasna: Deca ne znaju uvek s kim igraju

Zbog procvata Robloksa neki roditelji se pitaju da li su format igre za više igrača i politika besplatne i otvorene komunikacije bezbedni za decu. Kao i kod bilo koje video igre sa ovim funkcijama tu su i ozbiljni rizici.

Shutterstock, Mehaniq

Robloks je besplatna platforma za igre na mreži koja omogućava korisnicima da igraju igre koje su dizajnirali drugi igrači, kao i da dizajniraju svoje. Platforma je doživela veliki porast popularnosti, sa prosečnih 70,2 miliona korisnika dnevno.

„Platforma mašte“, kako se reklamira, dostupna je na svim pametnim telefonima, tabletima, računarima, iks boksu, gde korisnici mogu da dizajniraju i uplouduju sopstvene igre na vlasnički program pod nazivom Robloks Studio da bi se igrali na globalnom nivou zajednice, objašnjava Titania Džordan, glavni direktor aplikacije za roditeljsku kontrolu Bark.

Robloks na svom sajtu objašnjava da to znači da igrači mogu da naprave vrhunski tematski park, da se takmiče kao profesionalni vozač trkačkih automobila, da glume na modnoj reviji, da postanu superheroj ili jednostavno da dizajniraju dom iz snova i da se druže sa prijateljima.

„Platforma nudi hiljade besplatnih igara koje kreiraju korisnici“, kaže Džordan. „Izuzetno je popularna među svim uzrastima, njegova funkcionalnost je laka za korišćenje, kreativni alati i besplatne igre čine ga posebno privlačnim mladim igračima.“

Iako korisnici mogu da pristupe beskonačnom broju igara bez plaćanja, platforma takođe ima sopstvenu valutu koja se naziva „Robuks“, koja se može koristiti za kupovinu dodatnih funkcija, poput nadogradnje avatara, a deca će verovatno želeti da se pretplate na Klub graditelja, koji takođe pruža dodatne funkcije za članarinu.

Postoje li starosna ograničenja?

Ne postoji zvanično starosno doba kada deca mogu da igraju Robloks, ali Komon Sens Media ocenjuje platformu bezbednom za korisnike starije od 13 godina na osnovu stalnih izazova sa problematičnim sadržajem.

Ali igra je takođe potencijalno bezbedna za decu mlađu od toga ako su ograničenja naloga uključena, a roditelji obraćaju veliku pažnju na "aktivnosti svoje dece na platformi."

Krajem 2021, Robloks je uveo funkciju verifikacije uzrasta, koja zahteva da dete od 13 i više godina verifikuje svoje godine koristeći ličnu kartu koju je izdao državni organ, napominje Šelbi Noks, direktor kampanje Parentc Togeder, neprofitne organizacije fokusirane na porodicu.

„Međutim, roditelji treba da imaju na umu da im verifikacija uzrasta njihovog deteta daje pristup više funkcija, kao što je glasovno ćaskanje, što može doneti dodatne rizike“, objašnjava ona, ističući da je u septembru 2022. Robloks uveo nove Smernice za iskustvo, koje omogućavaju svakoj igrici da dobije jedna od tri ocene: „Svi uzrasti“, „9+“ ili „13+“.

„Roditelji mogu da izaberu koji nivo je prikladan tako što će pristupiti podešavanjima na nalogu svog deteta“, kaže Noks.

Određene funkcije, kao što je glasovno ćaskanje, Robloks takođe ograničava uzrastom. Zahteva od igrača da dokažu da su stariji od 13 godina da bi pristupili funkciji glasovnog ćaskanja, kaže Knok.

„Međutim, igrači su se žalili da su neka mlađa deca uspela da zaobiđu ove uslove“, objašnjava Noks. „U istom smislu, Robloka sada omogućava roditeljima dece mlađe od 13 godina da stave ograničenje potrošnje na račun svog deteta i odaberu da budu obavešteni kad god njihovo dete obavi kupovinu.

Ovo je usledilo nakon što su roditelji širom sveta izjavili da njihova deca troše hiljade dolara na igru, a da njihovi roditelji nikad nisu obavešteni, ali ovo opet ostavlja veliku grupu maloletnih igrača koji će, ako budu u mogućnosti da pristupe kreditnoj kartici, moći da troše neograničene količine novca bez znanja roditelja.

Rizici koje roditelji moraju da znaju

Pošto je Robloks interaktivna igra koja takođe nudi funkcije kao što su ćaskanja, postoje rizici kojih roditelji treba da budu svesni. Iako deca mogu da komuniciraju sa drugom decom, na platformi postoje i odrasli, a uznemiravanje i eksploatacija od strane predatora predstavljaju potencijalni rizik, ističe Noks.

U prošlosti su roditelji bili zabrinuti za bezbednost Robloks-a za decu nakon izveštaja o se**ualno sugestivnom materijalu u igri i eksplicitnim slučajevima napada na likove. Takvi slučajevi mogu biti retki, ali stručnjaci roditeljima nude sledeća razmatranja, koja se mogu primeniti na bilo koju platformu za onlajn igre.

Bilo koja platforma za više igrača može dovesti do problematičnih interakcija

Jedna od bezbednosnih briga Robloks-a je rizik da deca mogu da komuniciraju sa predatorima u funkciji ćaskanja. „Kao i mnoge druge platforme za igre, Robloks ima elemente samokontrole, uključujući moderatore i pravila, ali uvek postoje načini da pojedinci sa pogrešnim namerama uđu na platformu i u sobu za ćaskanje vašeg deteta“, ističe Džordan.

Ona ukazuje na slučaj iz 2019. iz Velike Britanije u kojem je mama saznala da njenog sina vreba grabljivac na platformi, što je dovelo do dobijanja se**ualno eksplicitnih slika u aplikaciji za ćaskanje treće strane koja nije povezana sa Robloks-om.

Parents Togeder je takođe čuo od nekoliko članova o duboko uznemiravajućim kontaktima koje su njihova deca doživela na Robloks-u, uključujući sedmogodišnjakinju iz Masačusetsa koju je „kontaktirao neko želeći da joj pošalje slike, da bi bili prijatelji“.

„Zapamtite da su sve što korisnik doživljava na Robloks-u kreirali drugi korisnici“, kaže Džordan.

Igre koje generišu korisnici mogu da izlože decu neprikladnom sadržaju

Jedan od glavnih rizika koje roditelji treba da znaju o igrici koje generišu drugi korisnici, su „igre sa stanovima“, koje sadrže sadržaj za odrasle, kao što su simulirani se**ualni činovi, eksplicitne slike i neprikladan jezik.

„Zahvaljujući prirodi platforme koja dozvoljava svakome da otprema sadržaj po volji, kao i nedostatku moderacije u igri tokom interaktivnih iskustava, praktično sve se dešava tokom igranja“, ističe Džef Hejns, viši urednik u Komon Sens Media. „Većina ovoga se pripisuje stambenim igrama, ali deo poteškoća je u tome što mnoga od ovih iskustava čak i ne izgledaju kao stereotipne stambene igre od pre nekoliko godina. Izgledaju kao sigurnije igre koje mogu da privuku korisnike, samo da otkriju da se unutra krije neprikladan sadržaj."

Kako Robloks rešava probleme bezbednosti

Kao odgovor na zabrinutost za bezbednost, Robloks napominje da je platforma od početka dizajnirana za decu i tinejdžere i da su posvećeni tome da bezbednost bude prioritet. „Imamo odgovornost da osiguramo da naši igrači mogu da uče, stvaraju i igraju bezbedno“, napominje Tami Baumik, potpredsednik Siviliti end Partneršips u Robloks-u. „Ovo je i dalje naš najvažniji prioritet i to se nikada neće promeniti.

Ona dodaje da kompanija ima tim za ljudski pregled koji nadgleda bezbednost na više jezika i pazi na ponašanje u ćaskanju koje jasno ukazuje na pokušaj da se igrač prebaci sa ove platforme na drugu, a za korisnike mlađe od 13 godina filteri su još stroži, kao što je blokiranje svake upotrebe brojeva i potencijalno ličnih informacija koje mogu da ih identifikuju. Platforma takođe ne dozvoljava slanje slika ili video zapisa putem ćaskanja ili interakcije korisnika jedan na jedan.

Takođe možete biti u toku sa onim što Robloks radi na razvoju svog bezbednosnog sistema putem redovnih ažuriranja i vodiča za roditelje .

„Robloks nastavlja da jača opcije bezbednosti i roditeljske kontrole na svojoj platformi“, primećuje Džordan.

Heins ukazuje na jednu takvu bezbednosnu funkciju: sistem preporuka igara zasnovan na tri različite kategorije:

  • „Svi uzrasti, koji mogu imati retko blago nasilje i nerealnu krv
  • 9+ - uključuje često blago nasilje i verovatno puno nerealne krvi
  • 13+ za stariju decu, sa čestim umerenim i težim oblicima nasilja kao i potencijalno realnu krv“, objašnjava on.

„U suprotnom, mnogo istih odrednica roditeljske kontrole od ranije, ostaju na snazi. Ako je roditelj odredio uzrast za svoje dete, trebalo bi da im bude dozvoljen pristup samo tim preporučenim naslovima.“

Kako zaštititi dete

Da li je Robloks bezbedan za decu ili ne, zavisi delimično od koraka koje preduzimate da ih zaštitite kada su onlajn. Uvek je dobra ideja imati otvorenu i iskrenu komunikaciju sa decom u vezi sa tehnologijom. Dakle, razgovarajte sa decom o bezbednosti na internetu i budite sigurni da znaju kome da se obrate ako naiđu na situaciju zbog koje se osećaju neprijatno. Pored toga, stručnjaci kažu da bi sledeći potezi mogli da zaštite decu od predatora.

Upoznajte se sa roditeljskim nadzorom

Stručnjaci naglašavaju važnost razumevanja roditeljskog nadzora ne samo za Robloks, već i za svaku igru, aplikaciju ili veb lokaciju koju vaše dete želi da koristi . Istovremeno, oni preporučuju da sednete i igrate igru sa svojim detetom kako biste je bolje razumeli i bili bolje pripremljeni da im pomognete da se snalaze.

Koristite roditeljski nadzor (i preskočite sobe za ćaskanje)

Da bi Robloks bio bezbedan za decu, Bark preporučuje roditeljima da onemoguće funkciju ćaskanja deteta, posebno ako ne nadgledaju igru direktno.

Na primer, možete da omogućite Ograničenja naloga da zaključate podešavanja naloga vašeg deteta tako da nijedan drugi korisnik ne može da mu šalje poruke, ćaska u aplikaciji ili u igri, ili da pronađe nalog preko broja telefona. Nijedno od ovih podešavanja ne može se posebno prilagodi kada su Ograničenja naloga uključena.

Da biste započeli, Bark preporučuje da postavite roditeljski nadzor na Robloks-u tako što ćete uraditi sledeće:

  • Prijavite se na nalog.
  • Kliknite na ikonicu zupčanika, a zatim kliknite na Podešavanja.
  • Na desnoj strani stranice Podešavanja kliknite na Privatnost.
  • Odavde možete da prilagodite i podešavanja kontakata i druga podešavanja.
  • Ako vaše dete ima 12 godina ili manje, možete izabrati Prijatelji ili Niko . Ako vaše dete ima 13 ili više godina, postoje dodatne opcije za interakciju sa drugim igračima.

„Roditelji koji žele dodatnu kontrolu treba da odu u odeljak Bezbednost na stranici sa podešavanjima naloga“, kaže Džordan. „Ovde mogu da postave PIN i druga ograničenja naloga.“

Takođe možete tačno da izaberete ko može da šalje poruke i ćaska sa vašim detetom, kao i ko može da ih pozove da im se pridruže na privatnim serverima, dodaje Džordan. „Robloks daje roditeljima mogućnost da se prijave na nalog svog deteta i vide skoro sve što su radili u aplikaciji, uključujući: grupne razgovore, privatne poruke, prijatelje i pratioce, virtuelne kupovine artikala i istoriju kupovine, kreacije i nedavno igrane igre", napominje ona.

Podsetite decu kojoj je dozvoljeno da ćaskaju da se pridržavaju sigurnosnih praksi

Ćaskanje sa strancima je jedan od rizika Robloka-a za decu. Komon Sens Media podstiče roditelje da podučavaju decu da ne ćaskaju sa ljudima koje ne poznaju (osim ako ne mogu da potvrde da su zapravo prijatelj ili prijatelj prijatelja u stvarnom životu) i da ne prihvataju privatne poruke (PM) od bilo koga koga ne poznaju.

Takođe savetuju da se naglasi da deca nikada ne bi trebalo da odaju lične podatke, veruju svojim instinktima ako im je neko neprijatan i nikada ne prebacuju razgovor na drugu platformu.

Ne dozvolite deci da se igraju iza zatvorenih vrata

„Roditelji takođe treba da uvedu opšte pravilo da se svi elektronski uređaji pune u zajedničkom prostoru izvan spavaće sobe vašeg deteta“, kaže Noks.

Sprečite decu da unose promene u svoje naloge

Ograničavanje pristupa određenim podešavanjima može Robloks da učini bezbednijim i za decu. „Roditelji takođe mogu da postave PIN kod kako bi ih sprečili da menjaju svoj nalog bez dozvole — kao što je da sebi daju širi pristup igri“, kaže Džordan. "Ovo takođe omogućava roditeljima da prave svoje liste igara za decu."

Održavajte otvorenu liniju komunikacije

Bez obzira da li nadgledate dete na Robloks-u ili ne, Knoks preporučuje stalne, direktne i otvorene razgovore kako biste bili sigurni da vaše dete zna da može i treba da razgovara sa vama ako vidi ili doživi bilo šta na mreži što mu se ne čini u redu.

„Kao i mnoge onlajn zajednice, Robloks omogućava deci da se povežu sa svojim vršnjacima preko zajedničke aktivnosti“, objašnjava ona. „To je još primamljivije jer se Robloks i dalje oseća kao prostor sa većinski decom jer sva iskustva u igri kreiraju drugi korisnici. Ali taj osećaj zajedničke, bezbedne zajednice može biti opasan jer nisu svi koji tvrde da su maloletni ljudi sa dobrim namerama, već imaju pristup deci i mogu da naprave neverovatnu štetu“.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Šta treba imati pri ruci kad se dete razboli  TikTok/beachgem10