Rejčel, mama iz engleskog grada Derbišira, nikada ranije sa svojom  trogodišnjom ćerkom Hanom nije razgovarala o seksualnom uznemiravanju jer nije mislila da bi se ta tema ikako mogla ticati njene porodice. Ipak, nakon što je čula za kampanju Nacionalnog društva za zaštitu dece od nasilja (NSPCC), koja savetuje da se s decom razgovara o toj osetljivoj temi, odlučila je da pokuša da približći Hani taj problem.

Ipak, tome je prišla pažljivo: prosula je malo majoneza u krilo svoje devojčice, a potom je, dok joj je čistila pantalone, iskoristila ovu priliku i objasnila Hani da niko tu ne bi smeo da je dodiruje. Upravo kada je pomislila da je razgovor završen, Rejčel je čula nešto što ju je ostavolo zabezeknutom – devojčica je otkrila mami da ju je baš tu „dirao čika Ron“.

Dotičnog Rona su Rejčel i njen suprug prijavili policiji, a on danas služi svoju zatvorsku kaznu koja će trajati osam godina.

Majka ove devojčice priznaje da joj je žao što nije ranije razgovarala s Hanom o ovom problemu, ali je srećna jer je njena porodica, zahvaljujujući Nacionalnom društvu za zaštitu dece, uspela da prebrodi ovaj težak period, a Hana danas ne oseća nikakve posledice.

Upravo ova priča podseća na važnost razgovora s mališanima, čak i u tako ranom uzrastu. Nije neophodno reći im previše i uplašiti ih, ali je važno da deca shvate da je njihovo telo samo njihovo i da niko nema prava da ih dodiruje, naročito ne mimo njihove volje. Nacionalno društvo za zaštitu dece je, iz ovog razloga,  osmislilo skup jednostavnih pravila pod nazivom PANTS (na engleskom „gaćice“). Ova pravila se lako mogu objasniti i razumeti, a čak i veoma malo dete moći će da ih se pridržava.

PANTS pravila su sledeća:

Privatnost

Važno je objasniti da su delovi tela koje prekriva donji veš njihovi privatni delovi. Njih niko ne sme da gleda i dodirne, osim, ponekad, doktora i medicinskih sestara. Ipak, medicinski stručnjaci će uvek najpre pitati mogu li to da urade i objasniće zbog čega to čine.

Apsolutno

Neophodno je da deca apsolutno uvek imaju na umu da njihovi delovi tela pripadaju samo njima. Svako ko pokuša da na njih položi pravo je neko ko krši pravilo i mališan mora reći mami i tati ukoliko do toga dođe.

Ne“ znači „ne“

Čak i ukoliko je reč o članu porodice ili nekome drugom koga dobro poznaju, dete mora da zna da uvek ima pravo da kaže „ne“.

Tajne

Razgovor o tajnama je veoma važan jer omogućava da detetu objasnite da postoje dobre i loše tajne. Tzv. loše tajne su, na primer, rečenice poput „To je naša mala tajna“, kojom zlostavljač pokušava da zaplaši svoju žrtvu. S druge strane, postoje i dobre tajne. Detetu ih možete objasniti na primeru spremanja nekome lepog iznenađenja za rođendan. Takođe, važno je naglasiti mališanu da se posle loših tajni osećaju tužno i uplašeno, dok će ih dobre ispuniti radošću.

Slobodno reci

Mališan mora da zna da može da prizna to roditeljima svaki put kada se oseti zplašeno, nervozno i sl. To, taokđe, ne moraju biti roditelji, već bilo ko odraslih kojima veruje – mama nekog drugara, vaspitačica itd.