Kontrolišuće roditeljstvo je roditeljski stil u kojem jedan ili oba roditelja pažljivo prate aktivnosti svoje dece ili održavaju kontrolu nad njihovim životom. Takođe je poznato kao autoritarno roditeljstvo, u kojem roditelji stavljaju snažan naglasak na disciplinu i rigorozno poštovanje pravila i propisa. Takvi roditelji mogu biti nezainteresovani za potrebe svoje dece, a njihovo opšte ponašanje može biti štetno. Dok neki roditelji mogu izrasti iz ove prakse kako njihova deca rastu, drugi mogu nastojati da upravljaju i svojom odraslom decom.

Koje su vrste roditeljske kontrole?

Različiti stilovi kontrolisanja roditelja direktno utiču na decu, adolescente i odrasle, utičući na njihovu emocionalnu regulaciju i opšte blagostanje kako stare. Kao rezultat toga, ključno je koristiti strategije prilagođene uzrastu za negovanje autonomije, razvijanje sposobnosti za rešavanje problema i poboljšanje upravljanja stresom. Postoje tri vrste roditeljske kontrole:

1. Psihološka kontrola

Taktike manipulacije se koriste da bi se manipulisalo ili primoralo mlade na poslušnost. Krivica, poniženje, gubitak naklonosti, emocionalna ucena i poništavajuća osećanja su neke od strategija koje se koriste.

2. Previše kontrole

Preterano kontrolisanje, roditelje karakteriše velika količina ljubavi i podrške i visok nivo kontrole. Zbog prevelikog angažovanja roditelja, dinamika rezultira niskim stepenom autonomije.

3. Kontrola ponašanja

Napori roditelja da upravljaju i nadgledaju ponašanje deteta poznati su kao kontrola ponašanja. Neodgovarajuće upravljanje ponašanjem za uzrast deteta može ograničiti mogućnosti za autonomni razvoj i uticati na emocionalni i socijalni razvoj .

Načini kontrole dece

U zavisnosti od metoda koje koriste roditelji koji kontrolišu, deca mogu imati različita iskustva sa roditeljskom kontrolom. Slede dva pristupa regulisanju prakse:

Kontrolisanje spolja: Roditeljstvo se kontroliše spolja na očigledan i otvoren način. Najpopularnije taktike koje se koriste da se deca primoraju da koriste spoljašnje posledice uključuju vikanje, udaranje, kažnjavanje i hvaljenje. Unutrašnja kontrola obično nije psihološka. Neki roditelji se upuštaju u lične napade ili nestabilno emocionalno ponašanje prema svojoj deci, kao što je kolebanje između brige i napada. Stilovi roditeljstva koji spolja dominiraju uključuju grubo roditeljstvo, helikoptersko roditeljstvo i kruto roditeljstvo. Svi ovi pristupi roditeljstvu su autoritarni.

Unutrašnja kontrola: Suptilni neverbalni znaci se često koriste za vršenje psihološke kontrole. Kada roditelji stvaraju osećanja stida i krivice, ovi roditelji se prvenstveno pozivaju na sile i zakone koji leže u detetu. Većina taktika psihološke kontrole interno reguliše tehnike roditeljstva jer je kontrola više unutrašnja, prikrivena i neočigledna.

Razlozi zašto roditelji postaju rigorozni

Možda imaju nekoliko nepravednih očekivanja, što bi moglo dovesti do toga da budu roditelji koji kontrolišu. Ovakvo roditeljstvo, bez obzira na cilj, može imati negativne posledice. Neki od razloga za kontrolu ponašanja roditelja su:

 • Neki roditelji možda neće želeti da žrtvuju svoj ego ili dominaciju ili da se prema svojoj deci ponašaju jednako kada odrastu. Možda se osećaju usamljeno i žele da njihova deca budu tu za njih kad god im zatreba pomoć.
 • Neproživljeni životi: Roditelji imaju čvrsta mišljenja o životima svoje dece jer žele da iskuse stvari koje nikada nisu. Ne žele da njihova deca prave greške u životu, neki roditelji mogu postati prepotentni. Kao rezultat, oni postaju previše zaštitnički nastrojeni. Drugi faktor može biti strah od gubitka dece. Možda se plaše odrastanja i odvajanja od svoje dece. U ovom slučaju nastoje da zadrže kontrolu i osiguraju da je dete stalno prisutno.

Znakovi koji ukazuju na to da vaši roditelji kontrolišu

Veza između roditelja i odraslog deteta treba da raste tokom vremena kako dete evoluira u odraslu osobu. U suprotnom, kao u slučaju regulisanog roditeljstva, sve se može raspasti. Slede neki pokazatelji dominantnog roditelja:

1. Tvoji roditelji će uvek imati mišljenje o tebi

Da li te roditelji savetuju šta da jedeš, da se oblačiš, ili čak na koji posao treba da ideš? Da li vas osuđuju, imaju li mišljenje o svemu što radite ili kažete i pokušavaju da vas ubede da usvojite njihovu perspektivu? Onda su vaši roditelji najverovatnije dominantni. Kada ste mladi, savetovanje je korisno, ali takva gledišta mogu biti neodoljiva i ostaviti vas u škripcu kao odraslu osobu. Na kraju ćete se pouzdati u njihovo odobrenje i možda će vam biti teško da sami donosite mudre odluke.

2. Roditelji se bave vašim obavezama

Sada ste odrasli i sposobni ste da se nosite sa svojim obavezama, bilo da putujete sami, čistite sobu ili upravljate novcem. Međutim, ako tvoji roditelji uvek pokušavaju da izvrše tvoje obaveze, oni mogu da vrše kontrolu nad tobom.

3. Bez privatnosti

Ako vam roditelji ne dozvoljavaju privatnost, ponudite jedno drugom malo prostora. Ovaj osnovni koncept važi i za odnose odrasle dece sa roditeljima. Bilo koji od vaših roditelja možda narušava vašu privatnost zbog svoje dominantne ličnosti. Roditelji vas možda prate na Fejsbuku ili drugim društvenim mrežama, čitaju vaše imejlove ili slušaju vaše telefonske pozive. Zapamtite da postoji tanka linija između vaših roditelja koji prate vašu internet aktivnost kao mladića i mešanja i čitanja vaše komunikacije kao odrasle osobe.

4. Tvoji roditelji su neljubazni i bezbrižni

Roditelji koji kontrolišu mogu da obezbede svoju decu osnovama, ali ih možda ne razumeju. Možda vam neće biti naklonjeni zbog zauzetosti ili želje da ne izgube kontrolu nad vama.

5. Tvoji roditelji imaju potpunu kontrolu nad tobom

Simptom kontrole je ako vas roditelji i dalje kontrolišu tako što odbijaju vaše ideje ili vas prisiljavaju da uradite nešto protiv vaše volje. Na primer, to ukazuje na dominaciju ako vas roditelji primoravaju da probate jelo koje ne volite.

6. Roditelji ste stvoreni da se osećate obaveznim

Možda ćete se osećati prinuđenim da radite ono što vaši roditelji žele od vas ako vas stalno podsećaju na to koliko su učinili za vas. Međutim, ako žele nešto od vas što ne želite, možda će biti roditelj koji kontroliše.

7. Tvoji roditelji kontrolišu

Ako vas roditelji često pritiskaju, sramote ili okrivljuju, to može biti simptom manipulativnog roditeljstva. Ovo je skrivena ili pasivna vrsta roditeljstva u kojoj je dete prinuđeno da uradi nešto što ne želi.

8. Njihovo saosećanje i ljubav su ponekad uslovni

Ako sledite njihova uputstva, oni će vas obijati ljubavlju i divljenjem. Oni postaju iritirani i mogu zapretiti da će povući svoju finansijsku pomoć ako ikada sledite svoje srce.

9. Dramatično

Kada ne radite ono što oni žele, oni postaju malo previše teatralni. Roditelji koji kontrolišu mogu se razbesneti, ponašati se nekontrolisano, pa čak i tvrditi da ih je vaše nepoštovanje njihovih uputstava psihički povredilo.

10. Oni imaju tendenciju da uvećavaju vaše greške

Prepotentni roditelji će vas naterati da zažalite i za najmanju grešku. Stalno će vas podsećati na vaše greške i pokušavati da vas ubede da se sve dogodilo zato što ih niste poslušali.

Efekti kontrolisanja roditeljstva na decu

Preterano roditeljstvo je obično motivisano brigom za dobrobit deteta ili željom da se živi kroz njih; bez obzira na to, postoji nekoliko oblasti uticaja kontrole roditelja na mentalno zdravlje, ona sprečava decu da donose odluke, rešavaju probleme i uče kako da se nose sa emocijama i promenama. Deca roditelja koji kontrolišu primorana su da se potčine roditeljskom autoritetu, što dovodi do emocionalne nelagodnosti i oslanjanja kako odrastaju. Preterana kontrola roditelja može dovesti do sledećeg:

 • Suzavisnost
 • Neposlušnost
 • Delinkvencija
 • Simptomi anksioznosti
 • Simptomi depresije
 • Nesigurnost na emotivnom nivou
 • Agresivne akcije
 • Poseduje negativnu percepciju sebe
 • Nisko samopouzdanje
 • Emocionalna disregulacija
 • Sposobnost opažanja emocija je ograničena.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik kako da vam beba spava noću TikTok/tomimariecook