Da, došlo je vreme kada je najbolje po sve nas da ostanemo u svojoj kući, brinemo se o sebi i svojoj porodici i uživamo u raznoraznim aktivnostima. Višak slobodnog vremena pruža nam priliku da se posvetimo deci, učimo sa njima, igramo se, radujemo zajedničkim momentima.

Sada smo u digitalnoj eri, te je potpuno opravdano da pre posežemo za drugačijim zanimacijama i bržim izvorima zabave dostupnim putem interneta. Ipak, mnogi od nas nisu uzeli u obzir da nam internet može biti prilika da pored novih pesmica, video-snimaka, igrica, dođemo i do umetnosti.  

Književnost je naročita vrsta staralaštva, koja ljudima, a posebno deci, daje priliku da se užive u svet mašte, da se prepuste sanjarenju i da razvijaju kreativnost. Stoga je vekovima unazad jedna od najboljih preporuka za razvoj mališana i njihovo zdravo odrastanje bilo čitanje dečje poezije. 

Jedan od najistaknutijih pesnika, ne samo u vreme romantizma, već i danas, kada je književnost za decu u pitanju, svakako jeste Čika Jova Zmaj.

Jovan Jovanović Zmaj je, pored zabave, u svojoj poeziji želeo da istakne i važnu vaspitnu ulogu. 

Za njega, književnost je imala snagu i priliku da decu, pored zabave i uživanja, nauči nekim važnim osobinama. Uz vaspitanje, njegovo stvaralaštvo obiluje  očinskom toplinom, ljubavlju i nežnošću prema mališanima.

Stihovi Čika Jove Zmaja kroz maštu, smeh, kreativnost uče decu o odgovornosti, ljubavi, prijateljstvu, higijeni, obrazovanju, ali i saosećanju prema životinjama. 

Klinci su uz ovog romatičara dobili priliku da uplove u svet životinja i da ih razumeju, ali i da se stave u ugao nestašnog deteta, a uz veću dozu smeha da dobiju i poneku važnu životnu lekciju.

Da, ovaj pesnik svojim stihovima daje priliku i nama, mamama i tatama, da zabavimo mališane, da ih nasmejemo, ali i da zajednički učimo kroz primer fiktivnih mališana ili životinjica.

Kako biste zajedno sa svojim klincima uživali u umetnosti pisane reči, u našoj galeriji smo izdvojili za vas nekoliko nama omiljenih pesmica.

Budimo autori najlepših porodičnih trenutaka kod kuće uz čarobni svet poezije Jovana Jovanovića Zmaja.