Odabir imena za bebu nije nimalo laka odluka, već lep, ali ozbiljan zadatak kome buduće mame i tate pristupaju veoma pažljivo. A kada ga već odaberete i konačno dođe trenutak da možete da se obratite svojoj bebi, ne možete da se ne zapitate kada će vaš mališan moći da prepozna svoje ime i odreaguje na njega?

Pitanje koje zanima sve roditelje, ali na njena ne postoji jedan odgovor. Kao i kada je reč o progovaranju, propuzavanju, prohodavanju, i ovo se razlikuje od deteta do deteta.

Kada će beba reagovati na svoje ime

Stručnjaci kažu da se najčešće može prepoznati neka vrsta reakcije kod bebe na svoje ime između osmog i desetog meseca života. Ipak, kao i kod ostalih prekretnica, ne postoji tačno određeno vreme kada će dete da prepozna svoje ime, ali se očekuje otprilike do 15. meseca da počne da reaguje kada mu se obratite imenom.

Kako dete počinje da prepoznaje ime

I ovde treba imati na umu da su sva deca različita, ali evo po čemu se najčešće može primetiti da dete reaguje na svoje ime:

  • Kada čuje svoje ime, okreće se da vidi odakle dolazi zvuk
  • Na trenutak zastane u onome što trenutno radi jer je čulo svoje ime
  • Nasmeši se ili glasom reaguje kada ga čuje

Kako da naučite dete kako se zove

Odgovor je ovde prilično očigledan – stručnjaci kažu da će dete najlakše naučiti da prepoznaje svoje ime, ako mu ga ponavljate od najranijeg uzrasta. Znate kako kažu, ponavljanje je majka znanja, tako da što više ponavljate ime, veće su šanse da ga mališan zapamti. S tim u vezi, bolje je da mu se obraćate imenom, nego nekim nadimkom, upravo iz ovog razloga.

Šta kada dete ne prepoznaje svoje ime

Roditelji se često zabrinu ako mališan ne prepoznaje svoje ime, naročito ako je u pitanju prvo dete, pa nisu baš sigurni do kada se to toleriše. Činjenica je da svako dete ima neki svoj tempo razvoja, ali ako dete baš nikako ne reaguje na ime posle 12. meseca života, a često mu se obraćate na taj način, posavetujte se sa pedijatrom.

Ukoliko dete, pored svega što radite, ne počinje da reaguje na svoje ime, to bi mogao biti rani znak autizma, i zato je važno da popričate sa pedijatrom, jer je reagovanje na vreme od velike važnosti.

BONUS VIDEO:

Prvi simptomi autizma TikTok/oh_maddy

(Yumama/N. Z.)