Školska godina je gotova i letnji raspust je pred nama. Sva deca se raduju odmoru od učenja i škole, da konačno mogu da zaborave na domaće zadatke, ocene, obaveze. Ipak roditelji brinu da li će sada svo to stečeno znanje da "ispari", kako da nateraju svoje đake da ipak čitaju, završe lektiru, ponove neke zadatke. Iako se smatra da društvene mreže ne nude kvalitetna znanja pogotovu deci sagovornice Yumame, Ivana Romanović i Gordana Lasković, objašnjavaju nam kako su upravo pomoću njih, deleći znanje i iskustvo iz škole, dobile veliki broj pratilaca i pomogle mnogim đacima.

Učiteljica Ivana Romanović, koja na svom profilu na TikToku Učiteljica ivana, roditeljima i deci daje odlične savete i trikove kako da deca lakše savladaju gradivo, tablicu množenja, čitanje, pojmove iz sveta oko nas, sve izazove savladavanja gradiva u nižim razredima nam poručuje: 

"Dragi roditelji,

U procesu školovanja najvažnije je da deca, roditelji i učitelji čine jedinstven tim. Tako možemo deci da olakšamo, da smo tu kao podrška. Veoma je važno da deci postavimo granice, jer im to mnogo olakšava odrastanje. Zapamtite da svaki dan zagrlite dete i da učenje bude uz osmeh i igru i svakodnevne aktivnosti. To je najefikasniji način učenja.

U toku raspusta deci su najbitniji kvalitetno zajedničko vreme sa svojim najbližima. Tada možete da se igrate, pevate. Nije preporučljivo da deca u toku raspusta uče svaki dan po par sati. Možete učenje da pretvorite kroz razne aktivnosti. Za jedinice mere uzmite metar i zajedno merite i zapisujte. Umesto diktata, pišite dnevnik ili zajedničke spiskove za nabavku ili pakovanje. Umesto učenja pisanja adresa, napišite razglednicu dragim osobama.

Provodite što više zajedničkog vremena u prirodi. Otkrivajte nove biljke i životinje. Hodajte bosi. Kuvajte zajedno. Provodite dane bez telefona. Radujte se, grlite i pevajte. Ljubav je najvažnija."

Gordana Lasković master profesor srpske književnosti i jezika nam objašnjava kako je došla na ideju da napravi svoj edukativni ali i zanimljiv profil na TikToku:

“Nakon nekoliko godina rada u srednjoj školi, stekla sam utisak da je najbolji način govoriti o knjižvnosti kroz zanimljivosti i anegdote. Učenicima kojima sam predavala se takav pristup dopao, i uživali su slušajući o manje poznatnim anegdotama u kojima su se neretko naši pesnici i pisci nalazili. Na ovaj način sam uspevala da učenike dodatno motivišem da i sami dalje istražuju i čitaju. Ono što često ponavljam je da književnost ne mora da bude monotona.

Edukovanje, prevashodno mlađe populacije, sam odlučila da prenesem prvobitno na Youtube, a potom i na TikTok, što se pokazalo kao dobar potez. Iako sam pre svega nekoliko meseci počela aktivno da objavljujem na Tiktoku, broj pregleda i pratilaca svakodnevno raste, i to me raduje. Publika koja prati kanal Reči i Priče se kreće od 15-50 godina, i to još jednom potvrđuje da ljudi jesu “žedni” znanja, samo je potrebno umeti preneti im ga. Rekla bih da se u tome dobro snalazim.

Roditeljima bih želela da skrenem pažnju da budu otvoreni da se upoznaju sa novim tehnologijama i platformama, ali isto tako i upućeni u to šta njihova deca konzumiraju na internetu, kao i koliko vremena u virtuelnom svetu provode. Moj kanal je dokaz da sadržaj može biti kvalitetan, zanimljiv i edukativan, kako deci tako i odraslima. Napomenula bih da su otvoren odnos i poverenje ključ ka zdravoj komunikaciji između roditelja i dece.”

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation