Letnji raspust i učenje mogu se kombinovati na zabavan, produktivan način koji drži decu angažovanom! Evo pet načina da sprečite gubitak znanja tokom leta i pomognete svom đaku da zadrži informacije koje će mu pomoći kada počne nova školska godina.

Napravite rutinu

Većina dece dobija letnje zadatke od svojih nastavnika, a odlaganje do poslednjeg trenutka da se urade može da bude stresno i za učenike i za roditelje. Pored toga, deci je lako da zaborave zadatke iz matematike i rutinu pisanja bez vežbe. Pomozite im da imaju redovno vreme tokom leta da uče i završe zadatke; čak i samo 15-30 minuta dnevno omogući će im da održe svoje naučene veštine a onda mogu da uživaju u raspustu bez brige.

Kako možete da sprovedete ovu dobru ideju, svakog dana raspusta, ma gde bili?

Napravite dnevni raspored sa detetom. Odlučite koliko dugo i često ćete raditi zadatke, recimo 15 minuta dnevno radnim danima, i dajte svom detetu neke izbore kada može da završi ove obaveze. Okačite raspored na vidnom mestu i razmislite o beleženju rezultata i nekim nagradama za napredovanje.

Radite matematiku

Matematičke veštine su posebno podložne „letnjem zaboravljanju“, tako da je od ključne važnosti da roditelji pomognu svojoj deci da na vreme naviknu na redovno vežbanje. Srećom, postoji mnogo načina osim tradicionalnih matematičkih zbirki zadataka. Za niže razrede možete da se igrate i vežbate.

  • Kuvajte i pecite zajedno, što će zahtevati od vašeg deteta da izračuna
    mere.
  • Igrajte igre sa kartama ili društvene igre koje podstiču matematičke veštine računanja.
  • Podstaknite svoju decu da se bave „matematikom u životu“ tako što ćete od njih tražiti da izračunaju napojnicu, račun u prodavnici ili kusur koji je potreban prilikom plaćanja.

Budite kreativni

Iako kreiranje učenja i zadataka tokom leta možda u početku neće izazvati interesovanje vašeg deteta, angažovanje u drugim aktivnostima može stimulisati maštu, ponovo probuditi skrivena interesovanja i na kraju motivisati vašeg učenika.

Bilo da rade umetničke zadtke, istražuju svet oko sebe ili izvode eksperiment koji su napravili, postoji obilje aktivnosti koje deca i roditelji mogu da rade kako bi pronašli inspiraciju.

Omogućite pristup umetničkim potrepštinama ili sarađujte sa svojim detetom na projektima poput crtanja, slikanja, vajanja, pravljenja kolaža da biste pokrenuli njihovu kreativnost.

Omogućite jednodnevne izlete u lokalne muzeje, parkove, zoološke vrtove i akvarijume i pronađite načine da ih učinite interaktivnim (razgovarajte, istražujte, postavljajte pitanja, tražite odgovore). Podstičitei decu da sviraju, pevaju ili glume, što aktivira i jača različite oblasti mozga.

Čitanje knjiga

Podsticanje vašeg deteta da čita tokom leta je efikasan način da sprečite gubitak znanja preko leta. Vašem detetu će verovatno biti potrebno čitanje lektire, ali čitanje iz zadovoljstva takođe ima mnoge akademske prednosti.

Kada birate knjige, ohrabrite ih da izaberu dela koja su u skladu sa njihovim interesovanjima i koja su dovoljno izazovna da im održe pažnju.

Pratite knjige koje vaše dete čita i pomozite mu da proslavi svoj napredak.

Razgovarajte sa svojim lokalnim bibliotekarom o potrebama i interesovanjima vašeg deteta — oni vam mogu pomoći da sastavite listu predloga.

Bez obzira da li kupujete na mreži, posećujete knjižaru ili pregledavate knjige u biblioteci, omogućite svom detetu da izabere nekoliko naslova koji privlače njegovu pažnju.

Pomozite svom detetu da vodi dnevnik čitanja i povremeno ga nagrađujete kada postigne svoje ciljeve.

Pisanje

Održavanje rutine pisanja jedan je od najefikasnijih načina da se mladi mozak održi aktivnim. Istraživanja pokazuju da pisanje olovkom na papiru aktivira deo mozga što omogućava deci da bolje razumeju pojmove i lekcije. Štaviše, mehaniku pisanja i gramatičke koncepte je često teško zadržati bez vežbanja pisanja, tako da učenici treba da često vežbaju sve oblike pisanja.

Ohrabrite svoje dete da piše dnevnik čitanja, da vodi dnevnik, piše poeziju ili pravi strip. Osim što poboljšava tako veštine pisanja i smanjuju stres, ove aktivnosti takođe promovišu mentalno blagostanje.
Igrajte sa svojim detetom igrice u kojima zajedno pišete kratku priču, pravite kombinovanu zbirku poezije, razvijate aktivnosti za mlađu braću i sestre ili kreirate scenario za predstavu. Uključite zabavne aktivnosti vežbanja gramatike, kao što su kvizovi, takmičenja i sl.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Trik za stavljanje SPF-a deci TikTok/athomewithshannon