Broj maloletnika koji koriste proizvode koji sadrže nikotin porastao je 10 puta od pojave vejpa. Glavni specijalista, psihijatar-narkolog Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti, Vitalij Holdin, govorio je o tome šta bi moglo da signalizira lošu naviku deteta.

„Želeo bih da vas podsetim da deca koja počnu da puše vejp ili elektronske cigarete imaju nekoliko puta veću verovatnoću da će vremenom preći na obične cigarete. Dakle, u opštem konceptu borbe protiv nikotinske zavisnosti, zabrana vejpinga biće ogroman korak ka poboljšanju zdravlja našeg stanovništva i odvikavanja od pušenja“, navodi sajt Ministarstva zdravlja Moskovske oblasti reči narkologa.

 Šta ukazuje na zavisnost deteta od e-cigareta?

Prema Holdinovim rečima, roditelji treba da paze na određene mirise koji dolaze iz odeće deteta ili su prisutni u njegovoj sobi: posebno one koji liče na mirise peciva, bobičastog voća ili čokolade. Mnogi ukusi koji se koriste u tečnostima za vejp imaju takve mirise.

Osim toga, na odeći deteta mogu ostati masne mrlje od takvih tečnosti, a mirisaće i na hemiju.

Zavisnost deteta od e-cigareta može se otkriti promenama u njegovom ponašanju ili stanju. Na primer, tinejdžer je postao pospan, izgubio je energiju ili je, obrnuto, postao previše nervozan ili razdražljiv.

Takođe, dete može postati tajnovito i povučeno, i početi da krije svoje prijatelje i navike. Ako i oni puše, dete će se plašiti da roditelji saznaju za njegovu zavisnost, objasnio je narkolog.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kada su roditelji najpotrebniji deci TikTok/iamsaramartinez