Kada mame i tate preuzimaju sav rad na domaćim zadacima na sebe, da bi što lepše bilo nacrtano, napisan sastav ili napravljeno nešto iz likovnog, to dovodi do mnogo problema, kako prenosi Ofeminin.

Evo šta je ogorčena majka pisala na ovu temu:

“Najgora stvar koju možete učiniti za svoju decu je da radite njihove domaće zadatke. Umesto da im pomognete da nauče i razvijaju se, jednostavno im potkrešete krila.

Ako jedna mama želi da se takmiči sa drugom koja je bolja u slikanju ili crtanju, organizujte sopstveno druženje i crtajte, pišite priče i pravite kućice za ptice, a da ne uključujete svoju decu. Takav posao koji ste uradile vi, a ne vaše dete, vredi samo vama, pa se onda same i zabavljajte.

Pre svega treba da pokažete svom detetu da ono ne mora tako dobro da radi bilo šta, kao mi odrasli. I  postoji razlika u godinama između nas i činjenice da smo mi imali priliku da učimo i razvijamo se, a oni sve to tek trebaju na uče i prolaze. Ostavite tu pernicu i te bojice, skuvajte sebi kafu ili uzmite čašu vina i divite se kako vaše dete radi samo, za svoje ocene i budućnost.

Vi ste u stanju da svoju decu pretvorite u lutke koje ne mogu da drže bojice u rukama, samo da biste se hvalali pred drugim odraslima. Bolesno, zar ne? Sedite uveče i crtate cveće, samo da bi se druga mama ujutru osećala tužno što njeno dete ima krivo i roze lišće, umesto zelenog. Jedina razlika je u tome što je dete te mame, razvilo svoju maštu i veštine radeći na ovim ružnim ružičastim listovima. A vaše je tužno gledalo šta radite ili je uživalo igrajući se na računaru ili tabletu.

Znam da će u komentarima uskoro stajati da grešim i da naravno samo želite da pomognete svom detetu. Ne, dragi moji. Pomoć je savet, smer, čak i crtež na vaš način- da pokažete svoju tačku gledišta. Ali važno je da dete to onda uradi svojim rukama, čak i ako to uradi baš kao vi, to će biti njegovo delo. Ako je zadatak teži, uvek možete da se zajedno trudite, kroz igru. A ne da tata kaže detetu da ide da gleda crtane filmove, jer će on brže i bolje da napravi kućicu za ptice.

Roditelji, prebolite nesavršene dečije radove i podržite svoju decu. Dajte im osećaj vrednosti, jer ko će ako ne vi, ko drugi? I na kraju, ono što najviše nervira je to što nastavnici ponekad ne obraćaju pažnju na to da su zadatke uradili roditelji. A najtužnije je što su deca koja su sama radila zadatke ocenjena lošije, jer su njihovi radovi lošiji. Zaista, zar je forsiranje laganja i prevare, najbolji primer za dete kako da se dobije dobra ocena?"

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Dvogodišnja devojčica sprema kolač TikTok/samacdonald