Na osnovu  istraživanja kao psihologa i iskustva mame koja je podigla dve male ćerke, evo šest stvari koje holandski roditelji nikada ne rade, po mišljenju Veronike van der Kleij:

1. Nikada ne vozimo svoju decu u školu kada možemo da vozimo bicikle

"Ovde postoji vrlo razvijena biciklistička kultura, i ona počinje rano. Čim beba može da sedi, ona se stavlja u sedište, pričvršćuje za prednji deo roditeljskog bicikla i vozi biciklom po bilo kom vremenu. Vožnja biciklom kroz oluju - u odgovarajućoj kišnoj odeći, naravno - uči decu da bez obzira na prepreke sa kojima se susreću u svom životu, mogu i da ih prevaziđu. Takođe ovako se uče nezavisnosti. Kada većina dece napuni 9 ili 10 godina, mnogi roditelji im veruju da sami voze bicikl do škole ili do kuće svojih prijatelja. Ova sloboda i poverenje pomažu mladim ljudima da se razviju u nezavisne, samodovoljne i samouverene odrasle osobe."

2. Nikada ne drhtimo nad svojom decom

"Veoma je uobičajeno videti holandsku decu kako slobodno trče na igralištu bez previše nadzora. Jedan roditelj koji nije Holanđanin, mi je jednom rekao koliko su bili šokirani kada su prvi put otišli ​​na holandsko igralište. Svi roditelji su sedeli na klupi i mirno ćaskali među sobom, dok su se njihova deca penjala, trčala i padala po svuda. Ali holandska deca se od malih nogu podstiču da istražuju svoju okolinu, da veruju u sebe i da se obrišu kada padnu."

3. Nikada ne radimo više od 40 sati nedeljno

"Jedan od najvećih razloga zašto su Holanđani tako srećni je to što cene ravnotežu između posla i privatnog života. Studija iz 2021. pokazala je da je skoro polovina radne snage u Holandiji imala poslove sa skraćenim radnim vremenom. Neki holandski očevi takođe često uzimaju najmanje jedan slobodan dan svake nedelje (njihov „Papadai“) da ga provedu sa svojom decom. To posvećeno vreme porodici kod kuće, znači više prostora za aktivnosti sa decom, kao što je igranje sa drugarima, sport ili dodatno vreme za odmor sa roditeljima."

4. Ne jedemo često odvojeno od naše dece

"Holandski roditelji vode računa o tome da svaki dan imaju bar jedan zajednički obrok sa porodicom. To je vreme da se članovi porodice povežu i razgovaraju o svom danu. Osećaj povezanosti poboljšava mentalno zdravlje svih članova porodice i doprinosi srećnijoj, emocionalno uravnoteženijoj deci. I ne škodi što su čokoladne mrvice („hagelslag“) na hlebu popularna opcija za doručak u Holandiji."

5. Nikada ne odbacujemo strukturu

"Od trenutka kada se njihova deca rode, holandskim roditeljima se savetuje da obezbede„odmor, čistoću i strukturu“. Holandskoj deci se uvek daje jasan dnevni raspored koji omogućava mnogo dremki za mališane i daje prioritet stabilnosti. Da bi deca uspela, potrebna im je struktura, predvidljivost, odmor i higijena. Pomaže im da se osećaju bezbedno i udobno istražujući nepoznato. Ovaj oblik autoritativnijeg roditeljstva često je povezan sa pozitivnim razvojem deteta."

6. Nikada ne kažemo da je naše mišljenje poslednja reč

"Holandski roditelji žele  da se njihova deca osećaju viđenim i da ih uvek saslušaju. Uključuju svoju decu u proces donošenja odluka čim mogu da razumeju jezik i komuniciraju. Na ovaj način deca uče da pregovaraju i postavljaju svoje lične granice od malih nogu. Kada tražimo mišljenje naše dece, zaista ih i slušamo, tako je veća verovatnoća da će razviti osećaj pozitivne sopstvene vrednosti. Holandski roditelji takođe ne beže od razgovora o neprijatnim temama kao što su se**, droga. Razumemo da je prihvatanje naše dece onakva kakva ona zaista jesu sve što im je zaista potrebno da izrastu u samopouzdane, srećne odrasle osobe.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kineski mališani uče da kuvaju u vrtići TikTok/scene_of_asia