Mnoga deca razvijaju naviku da žvaću olovke i ruke, što može dovesti do ozbiljnih problema sa desnima izubima.

Kako navodi ruski stomatolog Julija Žučkovskaja za portal Gazeta.ru, mišići žvakanja su među najjačim. Kada osoba žvaće nešto, ovi mišići mogu razviti snagu do 100 kilograma.

"Ako stalno nešto žvaćete, nastaju pukotine na gleđi, a zubi postaju osetljiviji i mogu da reaguju na hladnu i toplu hranu ili čak samo hladan vazduh. Pukotine mogu biti obojene bojama za hranu u hrani i pićima, a to će biti veoma vidljivo kada se nasmejete", objasnila je stomatolog.

Opterećenja mogu dovesti do mikrotraume sudova ligamentnog aparata, što zauzvrat može izazvati atrofiju. "Kada dete žvaće olovku, može da povredi mukoznu membranu, što izaziva nelagodnost i bol u predelu povrede".

Detetova vilica i ugriz se takođe mogu nepravilno razviti, dodala je doktorka. Preporučila je odvikavanje deteta od loše navike i početak ortodontskog lečenja.

Žvakanje olovke je uobičajena nervozna navika i kod dece i kod odraslih koja može da ima ozbiljne posledice na oralno zdravlje. Oralne fiksacije poput ove se generalno razvijaju kada postoji "hipoosetljivost" usta. Kod dece, "hipoosetljivost" može uključivati da vole izuzetno začinjene ili kisele ukuse hrane, uživanje u grickanju električne četkice za zube ili žvakanju olovaka i igračaka.

Pročitajte i - Zašto deca ubacuju odeću u usta

Ako se navika nikada ne priznaje i hipoosetljivost se ne rešava, to dete može da izraste u odraslu osobu koja i dalje praktikuje isto ponašanje. Nastavljajući da žvaću olovke kako bi ublažili preosetljivost, oni sebe izlažu riziku od ozbiljnih fraktura od stresa, strugotina i pukotina na zubima. Pošto zubi nisu namenjeni za žvakanje tvrdih predmeta kao što su olovke, nastavak iritacije i oštećenja zglobova je još jedan efekat žvakanja olovaka.

Ako su na zubima sprovedene određene stomatološke intervencije što su plombe, implantati ili fasete, šteta može ići još dalje.

Kada stavljaju ove svakodnevne predmete kao što su olovke u usta, osobe sa hiposenzitivnošću se takođe nepotrebno izlažu lošim patogenima, uključujući viruse i bakterije.

Prema studiji koju je sproveo doktor nauka i profesor mikrobiologije na Univerzitetu Arizona, Čarls Gerb, zarezač za olovke i olovke nose više bakterija poput ešerihije koli i stafilokoka.

Saznajte i - Kako da dete prestane da gricka nokte

BONUS VIDEO:

Mama objavila snimak - razlika između deteta koje ima i nema ADHD TikTok/sueomanii

(Yumama/T.A.S.)