"Moja ćerka ide u 2. razred, a jedan od najvećih izazova trenutno je to što ne želi da radi domaće zadatke. Ostavljam je u boravku posle škole, ali ništa. Kaže da je teško, ali znam da jednostavno ne želi. Nedavno sam se prema njoj ophodila grubo: terala sam je da radi domaći kroz suze do 22:30h. Moja ćerka je bila toliko uznemirena da je rekla da volim našu mačku više od nje. Kako da je motivišem i podstaknem, a da ne budem gruba?"

Ovo pitanje postavila je mama na jednom inostranom sajhtu za roditeljstvo, a evo kako ruska dečija pshopterapeutkinja Irina Mlodik odgovara:

"Iz vašeg pisma sam shvatila da ste iz nekog razloga ishitreno odlučili da ste iznenada prestali zajednički da radite domaće zadatke sa svojom ćerkom, iako vam je rekla da joj je to teško. Kao rezultat toga, ona je, naravno, povređena vašom nepažnjom na njene reči i osećanja, a samim tim dolazi i zaključak: "Voliš mačku više od mene!"

Mislim da je vašoj ćerki zaista teško u boravku posle nastave. I uopšte, raditi domaći zadatak je teško. Ovo nije tako jednostavna veština kao što mislite. Treba da se koncentrišete, da imate odgovarajuću motivaciju, da verujete u svoj uspeh i da ne budete previše umorni. Zatim, u periodu posle nastave često je bučno, sve ometa, nije uvek moguće koncentrisati se, nema dovoljno podrške, ali u isto vreme može biti prilično zabavno. U boravku su drugari, graja. Međutim, nije greška vašeg deteta što odrasli, odnosno školsko osoblje, ne mogu da organizuju zaista efikasan proces za pripremu domaćeg zadatka posle nastave.

Toplo vam preporučujem da razgovarate sa svojom ćerkom i pitate je zašto joj je teško da se koncentriše na aktivnosti posle škole, a zatim zajedno odlučite šta da radite. Saznajte šta je to sputava i počnite da uklanjate te greške, jednu po jednu. Umesto da izvlačite zaključke o njenoj navodnoj "lenjosti" koji nikome ne pomažu, pokušajte da razumete svoju ćerku. Umesto osuđivanja, kaznenih mera i očekivanja da se vaša sedmogodišnjakinja nekako sama snađe i optimalno rasporedi svoje vreme i opterećenje, pomozite devojčici da postigne uspeh u ovoj oblasti. Ako želite da joj usadite odgovornost, pokažite koliko ste i sami odgovorni i pomozite ćerki da formira radnu naviku. Korak po korak, ovo će više pomoći nego grdnja i teranje. Sigurna sam da će sve uspeti ako počnete da radite zajedno, pokušavajući da se međusobno razumete."

(Yumama)

BONUS VIDEO: 

Kako na praktičan način da lako spakujete decu za more Tik Tok/betterwithchardonnay