Mnogi roditelji daju deci poklon ili direktno daju novac za visok prosek ili odličnu ocenu u školi. Ali da li je to dobro? Prema italijanskim stručnjacima, ovo je izuzetno štetan i pogrešan pristup, koji ne samo da ne podstiče učenje, već i sprečava dete da razvije svoj intelekt. Smatraju da dete na ovaj način ne treba podsticati, jer ga to vrlo lako nauči da beži od odgovornosti, piše portal noviteroditeli.bg. Evo 5 važnih razloga koji će vam pokazati zašto to zaista ne bi trebalo da radite:

1. Stvara frustraciju
Ako dete ne ide dobro u školi i obećate mu nagradu, niže ocene će ga jako razočarati. Pored toga, veoma će se truditi da dobro izvede i može se preterati, što će dovesti do neuspeha. Sve ga to demotiviše jer se doživljava kao gubitnik.

2. Dete počinje da gleda na proces učenja na iskrivljen način
Mora da zna da je njegova najveća nagrada iz procesa učenja samo učenje. A ako stalno dajemo poklone ili novac, deca će početi da doživljavaju školu na potpuno drugačiji način.

3. Pretvara ih u materijaliste
Podmićujući ih, mi ih zapravo učimo da cene materijalno, a ne duhovno. Ono što će im pružiti radost više neće biti znanje, već imovina ili novac koji im pruža neku vrstu blagostanja.

4. To ih demotiviše
Nije dobro na decu prenositi lažno uverenje da posvećenost uvek odgovara poklonu. To ih lišava motivacije da napreduju i razvijaju se.

5. Naviknu se da nisu odgovorni
Pažnja na času ili tokom učenja na daljinu, ispunjavanje domaćih zadataka i projekata deo su dečijih obaveza. Ako ne mogu da se nose ili nađu nešto teško, ne škodi im pomoći ili dati koristan savet (da ne rade zadatak umesto njih). Ali oni moraju znati da je posvećenost tome njihova i da preuzmu odgovornost za implementaciju. A ne da čekaju poklon, jer su svoj posao uradili.

Ipak, postoji li koristan način da se dete ohrabri da uspe? Važno je to učiniti, čak je i obavezno. Ali ne stvarima i novcem, već hvaleći ga, jer priznanje teži mnogo više. Kada je uspeh posebno veliki i postignut uz mnogo truda, dete možete da nagradite nečim što će mu pričiniti zadovoljstvo - tako što ćete ga voditi u bioskop, na picu ili zajedno gledati njegov omiljeni sportski tim.

BONUS VIDEO: 

Mama dobije čudne komentare za sina TikTok/Screenshot/alysse.gilbert

 (Yumama/T.A.S.)