Ruski psihologMihail Labkovski izuzetno je popularan širom sveta, a evo koje su neke eod njegovih smernica za vaspitanje i odgajanje dece:

1. Kako se ponašati sa detetom od 7 godina za koje ne postoje autoriteti?
"Prvo, on može biti kažnjen. Dete nema autoritet, ali svakako ima vrednosti. Da biste razumeli šta nije u redu sa detetom - nedostatak autoriteta ili problem u komunikaciji - potrebno je da ga zamolite da nacrta osobu na komadu papira. Ako vidite da na slici nedostaju uši, usta, oči, prsti ili bilo šta iz ovog spektra, na primer, uši, onda vas dete zaista ne čuje. Ovako to morate direktno prihvatiti. Po razvoju (7 godina), po komunikaciji je još mlađi. I nije poenta da za njega ne postoje autoriteti, već da on ne percipira informacije. Ne vidim ovo kao veliki problem da se posebno obratite specijalisti."

2. Ako dete (12 godina) ne želi da se bavi sportom, kako razumeti u kom trenutku treba da slušate njegovu želju, a u kom treba da insistirate na svom?
"Nikada nema potrebe da se bilo šta forsira. Sada treba da pustite sve i ne vodite dete uopšte nigde. Ako je posle nekog vremena dete izrazilo želju, a vi ga vozite i plaćate novac za njega, onda mu direktno recite: "Kako to misliš "hoću" ili "neću"? Da se ​​dogovorimo: ako ideš mesec-dva, onda ćemo nastaviti." Čim je rekao "ne želim", ne radimo ništa dalje. Prema dečijoj psihologiji, sa 12 godina već se formira krug interesovanja. On nema 5 godina i nema 8. Ali zato što je primoran, nastavlja da se ponaša kao petogodišnjak. Zato što ne razume šta hoće, jer mu je to nametnuto od samog početka. Dajte svom detetu priliku da sam bira, nemojte vršiti pritisak na njega. I tek nakon toga, nemojte samo pozivati na odgovornost, već jednostavno postavite uslov: ili dete hoće, ili će ova tema biti zatvorena."

3. Koliko je važno bezuslovno prihvatiti sve što dete kaže?
" Ako dete laže, onda ima razloga za to. On se tako oseća, i to je već istina. Ako se neki događaj o kome dete govori nije desio, a on tako kaže, ima razlog za to. U tom smislu, moraćete da mu verujete.

Moj prijatelj ima malo dete (5,5 godina). Vodi ga u pripremnu grupu u školi. Dete je takav huligan - počeo je da baca tuđe torbe preko ograde. On je kažnjen i njegov otac je pozvan. Onda otac i sin uđu u auto, a dete mu kaže: "Tata, ti i ja imamo istu krv, je li tako? Kome ćeš verovati?" Dete je u pravu.

Da biste vi i vaše dete imali odnos poverenja, morate imati na umu sledeće. Prvo, morate začepiti usta. Detetu treba dati priliku da govori onoliko koliko želi. U isto vreme, nemojte ubacivati primedbe poput "Šta si mislilo?"; "Rekao sam ti". Samo ćutke slušajte šta dete govori.

To je kao sa mačkama i psima. Ako ne mašete rukama, životinja će se približiti. Čim počnete da pokazujete aktivnost, ona beže. Tako je i sa decom. Ako nastavite da prekidate i govorite ljudima šta mislite o tome kada ne pitaju, to je to. Dakle, prvo morate biti strpljivi, zatvoriti usta i slušati šta dete ima da kaže. Drugo, ovo je najteže: nastavite da ne otvarate usta dok vas on ne pita.

4. Šta učiniti ako dete reaguje agresivno kada mu roditelji oduzmu telefon i izbrišu igrice?
"Pa, prvo, treba ga odvesti kod dečjeg psihologa, jer je počela njegova "narkomanija". Na jednom od TV kanala postoji emisija "Dušo, mi ubijamo decu“". Nedavno je prikazano kako majka detetu od 10 godina oduzima laptop, a ono se tuče i psuje. A ovo je zavisnost od droge, tačnije zavisnost od kockanja. Postoje centri u kojima specijalisti rade sa takvom decom.

Morate striktno da odnesete sve gedžete, uklonite Wi-Fi iz kuće, prebacite dete na telefon Nokia 6200. Nema potrebe da pregovarate sa detetom o ovome, samo treba to da uradite."

5. Kako se ponašati ako se roditelji često pozivaju u školu zbog lošeg ponašanja svog deteta?
"U svakom slučaju, prvo morate stati na stranu svog deteta, a zatim to srediti. Samo ovako, a ne obrnuto. Takođe, možete postaviti veoma strog uslov za dete, reći: "Neću te dirati, a ti se pobrini da me škola ne dira."

Pored interesovanja dece, tu su i vaša roditeljska interesovanja. Pozivi u školu vas opterećuju. Želite da vas vaše dete spasi od ovoga. Mora da shvati da će se, ako nešto uradi, suočiti sa posledicama i njegova majka će biti pozvana u školu."

BONUS VIDEO:

UHVAĆEN DEČAK (13) KOJI JE SLAO PRETNJE ŠKOLAMA Pretio bombama i terorističkim napadima! Policija pretresla stan i pronašla dokaze MUP Srbija

(Yumama/T.A.S.)