Da li mobilni telefoni treba da se ukinu u školama, tokom časova i velikih i malih odmora? Evo kakvog je stava dr RankoRajović, šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju Pedagoškog fakulteta u Kopru i autor NTC programa.

Dr Rajović je kazao za N1 da ta zabrana ipak neće rešiti sve probleme, poput odsustva koncentracije i vršnjačkog nasilja kod dece, ali da ipak nešto mora da se uradi.

Mnoge zemlje su zabranile korišćenje mobilnih telefona, a dr Rajović je odavno ukazivao na štetnost upotrebe mobilnih telefona po dečiji razvoj, kao i da je to borba koja bi mogla da traje narednih 10 do 20 godina.

"Imamo problem koji godinama traje i sve više se upozorava koliko mobilni telefoni mogu da budu štetni. Sada polako sve države počinju da shvataju koliko upotreba tableta i telefona za decu nije dobra. Postoji jedno veliko istraživanje koje kaže da deca koja puno gledaju u telefon povećavaju stepen agresivnosti, imaju manjak empatije, prag tolerancije im je nizak – kakva je to generacija dece? Ako mi njima ne pomognemo ko će im pomoći", kaže dr Rajović.

Ono što je njemu bilo jako važno da istakne je da nisu deca problem već roditelji.

"Mi prvo moramo roditeljima da objasnimo da je to štetno i zašto je štetno, koje su posledice pa će onda biti lako da objasnimo i detetu."

Dr Rajović kaže da je već u vrtićima problem, jer već tu deca od pet, šest godina dolaze u vrtić i traže vaspitačici da ona bude veštica koja trči po vrtiću da ih ubije.

"Kakva je to igra? Onda sam malo pogledao i video da je to neka zastrašujuća baka koja ubija dedu i onda trči po kući da ubije decu. Pa ko je to deci dozvolio da gledaju? Roditelji", upozorava naš stručnjak.

Na pitanje da li je kasno boriti se protiv upotrebe mobilnih telefona tek u školi, dr Rajović kaže da nikada nije kasno.

"Telefoni i svi dopamisnki receptori izazivaju bolest zavisnost kod deteta koja se javlja vrlo brzo. Evo navešću jedan primer. Mačka je dobila tablet i leži sa šapicama drži tablet i gleda, a na ekranu su neke druge mačke. Potom joj uzimaju tablet, a ona hvata sa sve četiri noge, ne da da joj uzmu. Zamislite mačka je razvila bolest zavisnosti, pa šta će naše dete, naše dete ne može da se odupre tome", upozoraio je dr Rajović.

(N1/Yumama)

BONUS VIDEO:

"DŽIN BEBA ĆE PRAVO IZ PORODILIŠTA U ŠKOLU" Pavle se rodio sa 6,5 kila, iznenadio ceo Gornji Milanovac, doktora i rođenu majku Kurir TV