Jedna od omiljenih aktivnost skoro svakog deteta je gledanje crtanih filmova. Međutim, roditelji se često plaše kako će se na oči, zdravlje i sam razvoj deteta odraziti posmatranje crtaća. Mnogi stručnjaci ističu da učestali boravak pred ekranom može da ima puno posledica, kao i da je izuzetno važno da se ograniči vreme koje dete provodi gledajući crtane filmove ili igrajući igrice.

Ipak, postoje i prednosti kada je reč o crtanim fiilmovima. Jedna studija koju je sproveo UPV/EHU Odeljenje za evolucionu psihologiju i obrazovanje istakla je da je gledanje crtanih filmova zapravo dobro za razvoj dece. Studija je otkrila kako narativni i nenarativni crtani filmovi mogu razviti moralno rezonovanje, narativne veštine i dobre vrednosti kod dece.

Istraživači studije otkrili su u koje svrhe školska deca koriste internet i druge elektronske uređaje, kao i strategije kontrole i podrške koje koriste roditelji. Pored toga, identifikovali su i negativne koncepcije koje roditelji imaju o korišćenju interneta i izazove i poteškoće sa kojima se suočavaju prilikom posredovanja u njihovom korišćenju.

Sprovedeni su razni drugi testovi da bi se razumelo kako školska deca tumače i dekodiraju maštoviti sadržaj crtanih filmova. Rezultati testova su otkrili da narativni i nenarativni crtani filmovi utiču na dečju recepciju, razumevanje, obradu i pamćenje. Deca koja su gledala narativne crtane filmove davala su duže i detaljnije izveštaje, dok su ona koja su gledala nenarativne prikaze imala izmenjene, kraće prikaze. Analizirajući sposobnost dece da gledaju crtane filmove, studija je otkrila da oni sa narativnom strukturom pružaju deci pauze za pažnju. Za one koji nisu narativni, oni su održavali kontinuirani kontakt očima sa ekranom.

Tako da gledanje crtanih filmova, posebno sa edukativnim sadržajem, može povoljno da utiče na decu i njihovo pamćenje, ali važno je da vreme pred ekranom bude ograničeno.

BONUS VIDEO: 

SMESTILI SU JE U SOBU SA ZARAŽENIM DETETOM I UBRZO JE PREMINULA! Ispovest majke čija je ćerka stradala zbog bolničke nemarnosti kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)