Vuk  Petković je drugo dete iz uredno vođene blizanačke trudnoće. Rođen je prevremeno u 33. nedelji gestacijske trudnoće hitnim carskim rezom 24.01.2019. godine u Beogradu.

U prvom satu po rođenju dolazi do teškog opšteg stanja, ostaje bez kiseonika i dobija neonatalne konvulzije. Tada je prvi put intubiran. U sedmom danu života opet dolazi do teškog opšteg stanja nakon čega je hitno transportovan na Institut za neonatologiju gde provodi narednih mesec i po dana.

Posle brojnih analiza i magnetne rezonance, ustanovljeno je da je imao moždano krvarenje drugog stepena, i da je mozak usled gubitka kiseonika pretrpeo velika oštećenja bele mase čime je narušen rad motornih funkcija.

Dijagnostikovana mu je cerebralna paraliza - spastična kvadriplegija (najteži oblik cerebralne paralize) dijagnostikovani su i strabizam i astma.

foto budi human.jpg
Foto: Budi human 

 Nakon izlaska iz bolnice počinje sa svakodnevnim fizikalnim terapijama. Sa navršene dve godine počeo je da puzi ali ne može samostalno da sedi i da stoji.

Vuk je jedan nasmejan i živahan dečak, veliki borac koji se svakodnevno bori da stane na svoje noge.

Sredstva su mu potrebna za operaciju u inostranstvu, fizikalne, logopedske i defektološke tretmane, ortopedska pomagala, specijalističke preglede, banjska lečenja, dioptrijske naočare, medicinske aparate i opremu, za suplemente kao i za putne troškove i smeštaj u toku lečenja.

Roditelji su do sada sami finansirali lečenje, ali su iscrpeli sve resurse, zato se obraćaju svim humanim i dobrim ljudima da im pomognu da Vuk istraje u ovoj borbi da napravi svoj prvi korak i da trči sa svojim bratom blizancem.

Za Vukov prvi korak! Budimo humani!