Zima donosi više od samo hladnoće - pruža nam priliku za prazničnu zabavu koja može podržati rast i razvoj naše dece. Evo nekoliko lako primenjivih ideja kako da praznično veselje postane i vreme za učenje.

1. Radionice za mališane
Napravite zajedničke ukrase za jelku kod kuće. Ovo je ne samo zabavno već i pomaže deci da razvijaju prstićima i uče kroz kreativnu igru. Ako vam treba lakši pristup, možete zajedno praviti ukusne kolače - to je učenje kroz igru u pravom smislu!

Pravljenje zajedničkih ukrasa za jelku kod kuće podstiče dečji kreativni razvoj i fine motoričke veštine kroz manipulaciju materijalima poput papira, boja i traka. Ova aktivnost takođe promoviše kognitivno učenje jer deca razvijaju sposobnost planiranja i izražavanja svoje kreativnosti, čime se integriše raznovrsno učenje kroz igru u njihov svakodnevni život.

2. Sneg za motorički razvoj
Ako nas ove godine obraduje sneg, iskoristite priliku da izađete napolje i uživate u zimskim radostima! Sankanje, pravljenje Sneška Belića i grudvanje ne samo što donosi radost i smeškove na lica vaše dece, već i ima značajan uticaj na njihov razvoj. Ove aktivnosti podstiču razvoj ravnoteže, koordinacije pokreta i jačanje mišića, što doprinosi celokupnom motoričkom napretku vaših mališana.

3. Pisanje pisma Deda Mrazu
Pisanje pisma Deda Mrazu ne samo da podstiče dečje pisanje i izražavanje želja, već i pruža magično iskustvo koje podržava razvoj verbalnog izražavanja i maštovitog razmišljanja. Ohrabrite svoju decu da slobodno izraze svoje želje i razloge zašto su bila dobra tokom godine. Kroz ovu kreativnu vežbu, deca ne samo da jačaju svoje veštine pisanja i verbalne komunikacije, već i razvijaju sposobnost mentalizacije, odnosno razumevanja sopstvenih i tuđih misli, osećanja i namera. Dodatno, ova aktivnost takođe doprinosi razvoju grafomotorike, poboljšavajući kontrolu pokreta prilikom pisanja. Pismo Deda Mrazu tako postaje ne samo praznična tradicija već i prilika za holistički razvoj vaših mališana.

4. Kuvanje sa klincima
Uključivanje dece u pravljenje prazničnih poslastica je čas zabave i učenja! Kada mesimo testo za kolače, ukrašavamo keksiće ili pravimo šarene gingerbread kućice, deca ne samo da vežbaju fine motoričke veštine, već se zapravo bave malim matematičkim čarolijama.

Kroz merenje sastojaka, deca stiču intuitivno razumevanje odnosa između različitih količina. Na primer, dodavanje tačno određene količine brašna ili šećera ne samo da čini kolače ukusnijim već predstavlja i praktičnu lekciju o proporcijama i merenju. Razvijajući ove osnovne matematičke veštine, deca neprimetno uče o brojevima, jedinjenjima i odnosima, sve uz miris svežih kolača koji se peku.
Tako da, dok se valja testo i prave raznobojni ukrasi, deca ne samo da stvaraju ukusne poslastice već i grade temelje za svoj mali matematički svet.

5. Muzika za duh pravog praznika
Zajedničko pevanje pesama, sviranje jednostavnih instrumenata ili organizacija kućnog koncerta nije samo praznična zabava već i pravi muzički čarobnjak za emocionalni i auditivni razvoj dece. U suštini, ova muzička čarolija ima svoje tajno oružje - ona podstiče dečje srce i sluh na poseban način. Dok zajedno pevamo, deca razvijaju emocionalnu inteligenciju jer izražavaju svoje osećaje kroz melodiju. Pritom, kroz sviranje jednostavnih instrumenata, deca ne samo da jačaju auditivne veštine već i poboljšavaju sposobnost prepoznavanja različitih tonova i ritmova.

Svi, bez obzira na muzičko iskustvo, mogu se uklopiti u ovo harmonično iskustvo i zajedno stvoriti poseban praznični koncert u toplini sopstvenog doma.

Zašto je ovo važno?

Sve ove aktivnosti imaju dobar uticaj na razvoj dece. Kroz igru i zajedničke trenutke, deca ne samo da uče već i grade jače veze sa svojim roditeljima. Ove praznične radosti nude mnogo više od zabave - pružaju priliku za zajedničko učenje i rast.

Autor: Miljana Cvetković, defektolog, psihološki savetnik i psihoterapeut u superviziji

Miljana defektolog.jpg
Privatna arhiva 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Novogodišnja frizura za devojčice mašna TikTok/brylkaproject

 (Yumama/T.A.S.)