Sigurna afektivna vezanost u velikoj meri pomaže detetu. Deca koja imaju sigurnu afektivnu vezanost sa majkom, imaju više samopozdanja, uspešnija su u školi, u odraslom dobu imaju kvalitetne međuljdske odnose, ljubavne veze, a i lakše podnose stres. 

Ova četiri jednostavna načina vam mogu pomoći da ostvarite sigurnu povezanost sa detetom. 

Budite nezavisni

Kada je vaše dete uplašeno, uznemireno ili bolesno, budite tu za njega, pružite mu pažnju. Neka oseti da je u sigurnim rukama. Kada dete oseća da je sigurno ono može da istražuje svet samostalno, znajući da uvek može da se vrati u vaš zagrljaj. Ohrabrite dete da proba nove stvari tako što ćete mu pokazati da ono to može samo, ali budite u blizini u slučaju da mu zatreba vaša pomoć.

Budite pažljivi

Igrajte se sa detetom. Pronađite aktivnosti u kojima možete oboje da učestvujete. Slušajte pažljivo koja interesovanja ima. Nemojte forsirati određeni hobi koji se samo vama sviđa. Aktivnosti u kojima zajedno uživate ne moraju da budu nešto što vam oduzima većinu vremena. Važno je da na ovaj način pokažete da ste zainteresovani. Topao pogled, dodir i osmeh će vam pomoći da izgradite povezanost kroz ove aktivnosti. 

Uspostavite rutinu

Deci je potrebna rutina da bi se osećala sigurno. Ako imate određeno vreme za večeru, za odlazak na spavanje ili za bilo koju drugu aktivnost, pomažete detetu da razvije samodisciplinu i sigurnost. Ako dete zna koje obaveze ima tog dana i u koje vreme, onda može samostalno da isplanira sledeću aktivnost, što podstiče njegovou nezavisnost. 

Budite puni razumevanja kada se odvajate od deteta 

Kada dete ostavljate u vrtiću, uspotavite rutinu. Neka dete bude sigurno da uvek u određeno vreme dolazite po njega. U isto vreme, dete će imitirati vaše ponašanje, pa je potrebno da se ponašate samopouzdano i pokažete detetu da to što ga ostavljate na neko vreme nije ništa strašno. Ako ste u mogućnosti, probajte postepeno da navikavate dete na vaše odsustvo tako što ćete svaki put povećavati vreme koje ne provodite sa njim. Neki vrtići dozvoljavaju roditeljima da ostanu sa decom dok traje period adaptacije. Pojedinoj deci pomaže ako u vrtić ponesu njihovo ćebence ili igračku.