Ples je odličan način da održite svoje telo aktivnim i um svežim, a učenjem plesnih veština razvija se motorika, pravilno držanje, ali i optimizam i socijalna interakcija. Mnoga deca u Srbiji odlučuju se za igranje folklora kao hobi, a tokom igranja na času folklora, svi mišići su aktivni, a deca razvijaju motoriku i centar za ravnotežu. Osim pozitivnih efekta po zdravlje, deca i roditelji često biraju folklor zbog zabav ei pozitivne atmosfere, ali i putovanja po svetu koje ovaj hobi donosi.

Dr Ranko Rajović istakao je u nekoliko intervju kakos matra da je folkflor jedan od boljih izbora za vannastavnu aktivnost:

"Ako ja vidim neke smetnje, da mozak nije razvio svoje nervne puteve, folklor je najbolji - zašto? Ne samo kretanje napred-nazad, levo-desno, moraju da misle, da slušaju muziku, da slušaju ritam, kad će šta da urade... To je najbolji trening za mozak. I sećam se jedan tata je došao, ne smem da kažem ko je, kako da pomogne sinu, drugi razed, ima neke razvojne smetnje... Ja kažem - upišite ga na folklor. "Na folklor?! Ja sam njega upisao na mačevanje. On će studirati negde na zapadu". U redu je mačevanje, ali vi dajete čoveku savet šta da uradi da malo pomogne detetu. Što se mi stidimo naše tradicije, kulture? To je deo našeg identiteta. " - ispričao je dr Ranko Rajović za Blic TV.

"Mene da neko pita ja bih vratio folklor u školu od 1. do 4. I ljudi se smeju, onda me pitaju zašto folklor. Od anglosaksonaca na tim PISA testovima najbolji su Novozelanđani. Šta oni imaju? on imaju Maore koje nisu pokorili. Englezi su sve narode pokorili, Maore nisu. I maorski ples je deo škole folklora. Naš folklor, u pokretu, znači dete se kreće, kompleksno je to kretanje. Mora da sluša muziku, da u određenom momentu nešto napravi sa svojim telom. To je vrhunski trening za mozak."

Koje su sve benefiti treniranja folklora u detinjstvu:

1. Bolje zdravlje i kondicija - Ples je oblik vežbanja koji pomaže vašem telu da ostane u formi i da bude zdravo. Pošto su deca u svom nežnom uzrastu, ples je najbolja fizička aktivnost za njih. Ako dete redovno ide na folklor, možete primetiti da vaše dete dobija bolju koordinaciju, fleksibilnost, izdržljivost, opseg pokreta i ravnotežu. Najbolja stvar je što motiviše decu da nastave da vežbaju. Deca na folkloru imaju veću kondiciju, pa to može biti i dobra osnova ili podrška za bavljenje i nekim drugim sportom.

2. Disciplina i obrazovanje - Za ples je potrebna deca da upamte svoje plesne sekvence i pokrete. Ovo im pomaže da uvežbaju svoju sposobnost pamćenja, istovremeno podstičući pristup orijentisan na detalje. Učenje napamet je važan deo programa ranog obrazovanja u školama. Ova vrsta povećanja sposobnosti učenja takođe utiče na druge aktivnosti i aspekte u životu deteta. Takođe, folklor je savršena mešavina zabave i discipline.

3. Socijalizacija - Folklor može pomoći detetu da stekne bolju komunikaciju i društvene veštine. Tokom časa, od dece se traži da razgovaraju i sarađuju kao grupa, kao par i kao pojedinac. Ovo daje priliku stidljivoj deci da razgovaraju sa svojim drugovima i ostvare nove kontakte. Pored toga, folklor pomaže da se izbegnu strahovi koje dete može imati dok nastupa na sceni ili govori pred publikom.

4. Veće samopouzdanje - Kako deca otkrivaju više o folkloru, napreduju i razviajju svoje pokrete, počeće da postižu bolji osećaj za svoje telo. To će im omogućiti da se osećaju zadovoljnije i lakše dok obavljaju bilo koji zadatak. Biće im lakše da pronađu i održe nivo samopouzdanja.

5. Muzikalnost i ritam - Deca na ovaj način razvijaju ritam, moraju da slušaju muziku i sa njom usklade pokrete, što povoljno utiče na razvoj mozga, ali i na podstivanje talenta kod muzikalne dece.

6. Putovanja - Poznato je da se sa folklorom puno putuje na razne nastupe, koncerte i festivale širom sveta. Tako deca koja treniraju folklor već tokom osnovne škole sa grupom obiđu više zemalja, putuju, stiču nova poznanstva i upoznavaju i tuđu kulturu dok predstavljaju svoju.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Održan tradicionalni folklorni festival „3. mart” naroda Li i Mijao Kineski radio Internacional