Nije uvek lako prepoznati da li je dete nadareno ili ne. Kako psiholog Dejvid Palmer objašnjava za Psichology Today, ne postoji roditelj koji ne bi želeo da mu dete bude natprosečno inteligentno, zbog čega većinu njih zanima koji signali otkrivaju darovitu osobu.

Iako su znakovi često suptilni, psiholog naglašava da su određene karakteristike zajedničke svakom darovitom detetu, bar većini. Jedna od njih se odnosi na njihove govornesposobnosti. Dok je većina dece u stanju da formira prepoznatljive rečenice i razume složeni jezik do dve godine, nadarena deca često dostižu ove prekretnice ranije.

Kako se približavaju školskom uzrastu, druge jezičke veštine mogu izgledati naprednije ili sofisticiranije. Neke od osobina darovitosti na koje treba da obratimo pažnju kada govorimo o jezičkom razvoju našeg deteta uključuju razvijen rečnik i sposobnost lakog učenja novih reči, sklonost brzom govoru, ranu upotrebu dužih, složenijih, gramatički ispravnih rečenica i interesovanje za čitanje, piše Index.hr.

Isto tako, darovita deca pokazuju veliku radoznalost i interesovanje za stvari oko sebe, a najčešće to nisu interesovanja koja zanimaju njihove vršnjake. Sva deca imaju urođenu želju za učenjem, a ono što darovitu decu razlikuje od druge je očigledna prirodna lakoća i radost sa kojom to rade. Njihovi mozgovi izgledaju kao mentalni sunđeri, koji bez napora upijaju nove informacije i ideje.

Mnoga nadarena deca prirodno uče i pokazuju neke od karakteristika kao što su sposobnost brzog i efikasnog učenja, učenje ideja i veština bez napora, samostalno traženje informacija o temama od interesoanja, odlično pamćenje i rani razvoj motoričkih veština koje uključuju ravnotežu, koordinaciju i kretanje.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

UČITELJ GLUME OTKRIO ŠTA JE NAJVAŽNIJE U RADU SA DECOM! Nikako im ne treba pristupati na OVAJ način, a talenat pokazuju u 3 vida Kurir televizia