Upala uha pogotovu kod male decu je vrlo neprijatna i bolna, a dosta česta. Na sreću, većina bolova u ušima – bilo da je to infekcija ili iritacija zbog nekog drugog uzroka – nestaje bez ikakvog lečenja, kaže dr Ričard Rozenfeld, koji je pomogao u pisanju novih smernica Američke akademije za pedijatriju (AAP) za lečenje infekcija uha. Harvardska medicinska škola kao i mnogi drugi izvori, podržavaju ovaj stav.

Američka akademija za pedijatriju smatra, za inače zdravu decu sa blagim bolom u unutrašnjem uhu i bez stanja koja „mogu promeniti prirodni tok“ akutne upale srednjeg uha, preporučuje posmatranje.

To znači da deca uzrasta od 6 meseci do 2 godine sa upalom na jednom uhu koja nemaju visoku temperaturu, jak bol ili druge komplikacije mogu se posmatrati 48 sati bez lečenja antibioticima da bi se videlo da li se infekcija pogoršava, kažu smernice. Isti period posmatranja važi i za stariju decu sa blagom infekcijom jednog ili oba uha. Prema specijalnom izveštaju Njujork tajmsa, između „80 – 90% sve dece sa nekomplikovanom infekcijom uha oporavi se u roku od nedelju dana bez antibiotika“.

Primena antibiotika

Uobičajena upotreba antibiotika za lečenje bola u uhu može zapravo imati neželjeni efekat izazivanja ponovljenih infekcija. AAP sada preporučuje pristup "sačekajte i vidite" za nekomplikovane bolove u ušima zajedno sa merama udobnosti. Dakle, kako možemo pomoći našoj deci da im bude udobnije? AAP preporučuje davanje lekova protiv bolova kako bi se deci pomoglo, ali neki roditelji se odlučuju i za dodatne mere.

Stari dobri trik za bolno uho

Probajte ovaj koji je preporučila dr Lillian Beard, kao staru oprobanu i delotvornu metodu.

Topla so u čarapi, nanesena na područje uha i vilice kako bi se ublažila nelagodnost i podržalo zarastanje, je veoma delotvorna i i prijatna za dete u bolovima. Zagrejana so zadržava umirujuću toplotu koja olakšava detetovu nelagodnost. Pretpostavka je da izvlači vlagu iz bolnog uha i na taj način može smanjiti pritisak u srednjem uhu.

Kako napraviti umirujuću slanu čarapu za bolove u ušima

Potrebno je:

  • 1 čista pamučna čarapa. Duže čarape su bolje jer ćete morati da vežete deo gležnja u čvor da biste zadržali so.
  • Oko 200-300 g morske soli

Priprema:

Sipajte so u posudu sa piskom za sipanje tečnosti- poput džezve, lončeta za mleko ili tiganj. Rasporedite so ravnomerno po dnu i zagrejte je na najjačoj temperaturi, dok vam pod prstima ne bude vruća. Dužu čarapu stavite u čašu ili šolju i zategnite vrh ranfle, tako da čarapa sama stoji raširena. Sipajte svu so i vežite čvrst čvor, da ne bi curila. Dajte detetu ovako napravljenu oblogu u čarapi, da drži na bolnom uvetu što duže i bliže može. Ne brinite ako ste pregrejali so, samo sačekajte da se malo prohladi, ili stavite dodatnu pamučnu krpu preko čarape, pa onda prislonite detetu na uvo. Kada se ohladi, ponovite postupak. Nemojte grejati napunjenu čarapu solju direktno na toploj površini, već ispraznite so u posudu.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Mama koja ima 25 godina trudna je bez prestanka od 2014 TikTok/thechavezfamilyy