Mala deca vole da prosipaju i igre s vodom. U njihovoj je prirodi da budu radoznali, a tečnosti su jako zanimljive. Bilo da namerno drže flašicu naopako, stalno jure da gurnu ručicu u vašu šolju, čašu, prosipaju svaki sokić koji im sipate- ovo je jako naporno za svakog roditelja ma koliko bilo zabavno detetu.

Ispunite potrebu za prosipanjem

Ako već toliko voli da se brčka i igra prosipanja, neka to postane igra. U kupatilu, kada se kupa ili napolju, dajte detetu čašice, iz kojih može bezbedno da presipa vodu. Neka samo počne da uči kako se puni koja posuda, koliko treba vremena da se isprazni, koliko staje tečnosti u različite veličine posudica. Ostavite prostora da istražuje i zabavlja se, tamo gde nered ne pravi i potpuno je dozvoljeno prolivanje.

Objasnite granice

To što je prolivanje sada dostupno i dozvoljeno, ne znači da može da se tako igra gde god i kad god poželi. Moraćete da vežbate, ono što je odraslima jasno, da igra koja podrazumeva pravljenje nereda, mora imati tačno utvrđeno vreme i mesto.

Maloj deci ne možete strogo usaditi ovakvu disciplinu ali zašto prosto ne biste dogovorili zajedno, kada je pravo vreme za igranje u kadi, sudoperi, tako da se dete tom trenutku raduje i iščekuje ga. Kao i uvek morate biti dosledni, ne popuštati i ne praštati svako prosipanje koje će dete pokušati, van okvira dogovorene igre.

Ko prospe taj i briše

Možda je primenljivo samo sa nešto starijim mališanima ali objasnite, da je svako odgovoran za svoj nered, te da kad dete nešto prospe, moraće da se trudi i da pospremi. Donesite mu krpu i pokažite kako se barice sa poda čiste. Budite spremni da će mnogim mališanima i ovo biti zabavna igra. Nije neverovatno da će i samo zato nekad prosipati.

(Yumama)

BONUS VIDEO

"DECA GUBE EMPATIJU ZBOG OVE 2 STVARI!" Dr. Rajović poslao bitnu poruku roditeljima: Promenite pristup ovako i biće REZULTATA Kurir televizija