Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 STVARI KOJE TREBA DA RADITE SA DETETOM OD 3 GODINE: Umesto telefona i crtaća, probajte ovo za razvoj i motoriku

Autor Teodora Andrić

10 zanimljivih aktivnosti koje treba da radite sa detetom od 3 godine - ovo podstiče razvoj inteligencije, kreativnosti i motorike!

 7 aktivnosti koje treba da radite sa detetom od 3 godine. Izvor: Shutterstock

Kada dete napuni 3 godine za njega se otvara potpuno novi svet, a ono vas vešto uvodi u njega, tako da i roditelje očekuju razne promene. Menja se program za dete u vrtiću, mališan će se uskoro upustiti u aktivnosti za "veliku decu", kao što su vožnja trotineta ili bicikla sa pomoćnim točkićima. Ovo je zabavna godina, a utoliko više što uključujete senzorne i razvojne aktivnosti koje možete da radite zajedno sa svojim detetom koje raste. Uostalom, oni i dalje najbolje uče igrajući se.

Evo kojih 10 aktivnosti možete da radite sa svojim trogodišnjakom:

Senzorne aktivnosti za decu od 3 godine

1. "Azbučna supa"
Ako vaše dete ima plastična slova kao igračke, možete napuniti lonac vodom i ubacivati jedno po jedno. Govorite detetu slova koja ubacuje i od njih stvarajte ime. Dajte mu drvenu kašiku i pustite ga da promešaju svoju "supu". Da li žele da dodaju još sastojaka? Probajte pasulj ili pirinač - merenje ovih sastojaka sa čašama i brojanje zrna je takođe odličan način da započnete matematičke veštine.

2. Istraživanje senzornih zvukova
Napravite muzički kutak sa raznim dečijim muzičkim instrumentima ili kućnim predmetima koji proizvode različite zvuke. Ohrabrite svoje dete da eksperimentiše i stvara različite ritmove i melodije, podstičući slušni senzorni razvoj i kreativnost.

3. Čudovišta iz pleja
Koristeći testo za igru, pomozite svom detetu da se kotrlja, gnječi i oblikuje sopstveno čudovište. Razmislite o dodavanju sboja i plastičnih "očiju" kako biste ih učinili još realnijim, podstičući fine motoričke veštine, kreativnost i senzorno istraživanje.

Razvojne aktivnosti za decu od 3 godine

4. Dnevni pomagač
Uključite svog mališana u svakodnevne aktivnosti i poslove po kući, kao što je slaganje čarapa prilikom savijanja veša, brisanje poda, postavljanje viljuški i kašika za večeru i pustite ih da pokušaju sami da napune sopstvenu šolju vode. Oni će voleti da daju svoj doprinos — a vi možete uliti osećaj odgovornosti i nezavisnosti.

5. Napravite potragu za blagom u kući
Sakrijte isečene oblike od papira ili kartona po kući i pomozite svom detetu da ih traži, podstičući prepoznavanje oblika, rešavanje problema i grube motoričke veštine dok se kreće i sakuplja trouglove, kvadrate, krugove i zvezde.

6. Vođenje dnevnika prirode
Na sledećoj šetnji prirodom ponesite sa sobom dnevnik i umetničke potrepštine da crtate ili pišete o njihovim otkrićima, što pomaže u podsticanju njihove kreativnosti i povezanosti sa svetom prirode.

Stvari koje treba raditi sa 3-godišnjakom:

7. Prebroj i sortiraj
Uzmite kocke u boji ili neke druge šarene igračke? Zamolite svoje dete da sortira kolekciju po boji, a zatim izbroj koliko ih ima u svakoj grupi. Ovo pomaže u podsticanju matematičkog razmišljanja i pažnje na detalje dok se grupišu po boji ili veličini.

8. Skok u boji
Zalepite razne komade papira u različitim bojama na svom podu i igrajte igru u kojoj vi pozivate boju i vaše dete mora da skoči na tu nijansu. Da biste stvari podigli na sledeći nivo, isecite papir u različite oblike i pozovite i oblike i boje. Idealan za grubu motoriku, prepoznavanje boja i oblika i koordinaciju.

9. Napravite kuću za vile
Koristeći neke pronađene prirodne materijale, kao što su šišarke, kora drveta, perje i kamenje, stvorite udoban dom za dobrodošlicu vili. Možete slagati ili zalepiti svoje kućne materijale u malu strukturu, bilo da je gradite spolja ili na komadu kartona iznutra. Onda sačekajte da se vila useli!

10: Praćenje imena
Koristeći kredu, pesak, sneg ili neki drugi materijal, napišite ime svog deteta i zamolite ga da ga prati. Objašnjavajte mu slovo po slovo, šta je na početku, a šta na kraju. Da li mogu da prate slova u svom imenu? Mogućnosti su beskrajne, ali ova aktivnost će pomoći u prepoznavanju imena i slova i podstaći finu motoriku.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:24
Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću
Izvor: Tiktok/paulthepodiatrist
Izvor: Tiktok/paulthepodiatrist

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica