Trotinet je mnogim mališanima omiljena igračka i aktivnost, a kada je vreme da kupite prvu "zabavu na točkovima"? Stručnjaci ističu da prvi trotinet već možete kupiti detetu od 1,5 godine, ali sve zavisi od deteta do deteta, razvoja motoričkih sposobnosti, stabilnosti u hodu, kao i želje da li želid a vozi trotinet. U ovom uzrastu dete će naučiti da gura, može da oseti blagu brzinu, da nauči da održava ravnotežu i da se zabavi. Za ovo doba, bolje je uzeti modele na tri točka sa dva točka ispred i jedan pozadi. Oni su najstabilniji, okreću se pod velikim uglom, pa je smanjen rizik da dete padne. Podesivi volan omogućava trotinetu da se prilagođava rastu vašeg deteta. Važno je da izaberete trotinet visokog kvaliteta, posebno kada je reč o gumenim točkovima.

Obratite pažnju na materijal od kojeg su točkovi napravljeni: obično su plastični ili gumeni. Izaberite gumu, jer što su točkovi mekši, to će vožnja biti lakša i prijatnija, a samim tim i zadovoljstvo deteta. Slušajte zvukove trotineta, da li ima udaraca, škripanja, kada se trotinet kreće ili se pomera volan. Uopšte ne bi trebalo da bude nikakvih zvukova kako bi trotinet bio bezbedan za vožnju.

Već od 4 godine dete može da počne da vozi trotinet na dva točka. Za period od 4-8 godina, trotinet na dva točka je najsigurniji vid transporta. Pošto je platforma veoma blizu tla, pad sa njega je malo verovatan u poređenju sa drugim alternativama, kao što su bicikl, skejtbord, itd.

Glavna stvar na koju morate obratiti pažnju prilikom izbora je, kao što je već napomenuto:

  • podesivost volana
  • kvalitet sistema preklapanja (treba da bude čvrsto fiksiran)
  • kvalitet točkova (preporučuje se guma)

Kako bi trotinet mogao bezbedno i na vreme da se zaustavi, obratite pažnju na prisustvo odgovarajuće kočnice na zadnjem točku. Osim što usporava vožnju, deluje i kao zaštita od vode i prljavštine koja izlazi ispod točkova. Materijali za proizvodnju direktno utiču na težinu skutera, a obično su aluminijum ili čelik. Preporučujemo da date prednost aluminijumu i njegovim legurama, jer je lakši, što je važno ako morate mnogo da nosite trotinet.

Obratite pažnju na veličinu točkova: što su veći, to je bolja stabilnost trotineta. U zavisnosti od starosti, preporučujemo da se fokusirate na sledeće parametre:

  • 1,5 - 4 godine: 120-130 mm
  • 4-8 godina: 145-180 mm
  • 8+ godina: 200 mm i više

(Yumama)

BONUS VIDEO:

ELEKTRIČNI TROTINETI KROZ PODGORICU MONDO/Teodora Orlandić i Anastasija Đonović