Dečiji crtež je odraz njegove duše, osećanja, odnosa prema sebi, porodici i svetu koji ga okružuje. Mnoge poruke nije teško otkriti iz dečijeg crteža, ali za kompletnu analizu potrebno je potražiti pomoć psihologa.

Boje koje dete koristi tokom crtanja takođe će vam pomoći da razumete kakav je ovaj mali čovek, kako živi i kako se oseća. Na primer, ako na crtežu ima najmanje 5-7 boja, dete živi punim plućima i uživa u njegovim bojama. Dvogodišnjem detetu može se oprostiti upotreba jedne ili dve boje, ali ne i trogodišnjem ili četvorogodišnjem. To znači jedno: možda nešto muči vašu bebu - nedostatak vedrih boja na crtežu može ukazivati i na manjak "boja" u životu.

Boja kojom dete boji članove svoje porodice takođe mnogo govori. Na primer, za one koji mu se ne sviđaju, on bira smeđu ili crnu. A za voljene - žutu. Uostalom, kada se deca pitaju na šta vezuju svoju majku, često odgovaraju: sa Suncem.

Ako na crtežu dominiraju:

Plava - dete je mirno i uravnoteženo. Nije mu dosadno kada je samo, jer voli da rasuđuje. Ono se potpuno predaje prijateljstvu, jer više voli da daje nego da prima. Međutim, treba uzeti u obzir jedno "ali". Ponekad deca biraju plavu ne zato što su mirna, već zato što žele da se smire.

Zeleno - dete je nezavisno, uporno, tvrdoglavo. Zelena je za njega boja mira i sigurnosti kojoj teži.

Crvena - dete je ekscentrično, agresivno, aktivno i lako uzbuljivo.

Žuta - dete je radoznali optimista.

Ljubičasta - dete voli da mašta, emotivno je, ali u isto vreme veoma osetljivo i ranjivo.

Braon - dete često doživljava negativne emocije. Može da bude sporo i sklono sedelačkom načinu života.

Crno – dete možda korsiti crno kao protest protiv neprijatnosti koju oseća. Potrebna mu je promena atmosfere.

Siva je isto što i odsustvo boje. Ukoliko dominira ova boja, možda je dete ravnodušna prema svom okruženju, trudi se da ne primeti šta mu se ne sviđa i šta ga brine.

Crtanje ne samo da će vam pomoći da napravite psihološki portret deteta, već će i ojačati njegove prste, naučiti ga koordinaciji i suptilnim pokretima, a kasnije će mu biti lakše da savlada pisanje. Pored toga, dok crta, primetiće karakteristike okolnog sveta, na primer, da mačka i stolica imaju četiri "noge", a čovek dve.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

KAKO ĆE IZ UGLA PSIHOLOGIJE DETETA IZGLEDATI POLAZAK U ŠKOLU? Dimitrijević analizira: Dobila sam OVAJ odgovor od svojih đaka  Kurir televizija