Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da odaberete odgovarajući bicikl za dete

Na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju prilikom kupovine bicikla za dete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Većina roditelja prilikom odabira bicikla za dete vodi se ili godinama deteta ili, pak, iskustvima drugih ljudi. Dodatnu konfuziju unosi postojanje tri vrste mera rama: u inčima, centimetrima i veličinama S, M, L itd. Kada se kupovina bicikla obavlja online, stvari su znatno komplikovanije. Dete ne može da proba bicikl, pa je obično potrebno da se poznaju barem osnovna pravila u vezi sa izborom bicikla, kako bi bicikl odgovarao detetu kome je namenjen.

Prvi kontakt sa pedalama dete ima prilikom vožnje triciklom i različitim vrstama autića sa pedalama. Tu se dete uči osnovnoj rutini, a to je okretanje pedala. Takođe, taj vid “vožnje” mu daje i lažnu sigurnost, jer kada pređe na prvi pravi bicikl stvari se znatno menjaju, pa je i period prilagođavanja duži. Kada dete napuni dve godine (visina deteta 85 – 100 cm) možete kupiti prvi "pravi" bicikl veličine točkova 12”.

Povezane vesti

Ti bicikli, naravno, imaju pomoćne točkiće. Važno je da dete može samostalno da se popne na bicikl i da siđe sa njega. Takođe, kada sedi na biciklu, potrebno je da stopalom može da dohvati podlogu.  Ukoliko niste u mogućnosti da dete proba bicikl koji kupujete, evo saveta kako da izmerite veličinu bicikla za dete.


Foto: Shutterstock

Izmerite unutrašnju dužinu noge deteta. Dužinu koju ste dobili pomnožite sa 0.66 i dobićete veličinu rama u centimetrima. Veličinu u inčima ćete dobiti tako što ćete dobijeni broj podeliti sa 2.54 (ovo pravilo važi i za odrasle, pri čemu je potrebno voditi računa da nije isto za koje namene kupujete bicikl – ali o tome nekom drugom prilikom). Važno je da pri odabiru veličine rama nikada ne uzmete veći ram nego što vam je potrebno. Izborom manjeg uvek imate mogućnost da podignete sedište ili volan ukoliko vam bicikla nije dovoljno velika, dok kod velikog rama nemate mogućnost njegovog smanjivanja.

U periodu od četiri do šest godina neka deca nauče da voze bicikl bez pomoćnih točkova. Kada prerastu veličinu tog bicikla prelaze na bicikle sa točkovima 20”. Obično je to sa šest do osam godina(visina deteta 120 – 135 cm).

U toj kategoriji postoje bicikli sa pomoćnim točkovima za decu koja do tada nisu imala veliko iskustvo u vožnji, kao i bicikli bez pomoćnih točkova sa jednom i više brzina.

Kada dete napuni osam, devet godina (visina deteta 135 – 145 cm) tada je potreban bicikl veličine točkova 24”, u toj veličini postoje bicikli sa jednom i sa više brzina, sa manje ili više dodatne opreme.

Sa 10+ godina detetu je potreban bicikl veličine točkova 26” sa nižim ramom. To je najaktuelnija veličina točkova i dalje u životu se kupuje bicikl sa većim ramom.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica