Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETE JE ČITALO PRED ODELJENJEM SASTAV I VRATILO SE KUĆI U SUZAMA: "Svi su mi se smejali jer nisam bio na moru!"

Prvi zadatak koji većina učenika osnovnih škola ima jeste pisanje sastava na temu "kako sam proveo letnji raspust" - jedan dečak je napisao domaći, bio oduševljen što će ga čitati pred odeljenjem, a onda se vratio u suzama.

 kako sam proveo letnji raspust. Izvor: Shutterstock

Jedan od prvih zadataka koji učiteljica daje učenicima po povratku u školske klupe jeste pisanje sastava"Kako sam proveo letnji raspust". Neke učiteljice daju ovaj zadatak već na kraju školske godine i očekuju da deca čitaju naglas sastave 1. septembra i tako provedu svoj prvi dan u novoj školskoj godini.

Naša čitateljka Ana, mama troje dece, ispričala nam je kako je njen sin koji sada kreće u 3. razred, prethodne godine bio meta vršnjačkog nasilja kada je čitao sastav pred odeljenjem. Ceo razred mu se smejao, a on se vratio kući u suzama.

"Te godine zbog raznih privantih problema nismo uspeli da odvedemo decu na more, ali smo se potrudili da im maksimalno ulepšamo letnji raspust. Poslali smo ih na letnji kamp, vodili smo ih na selo gde su se igrali na otvorenom, išli su na bazen sa tatom, družili se sa decom iz komšiluka i povremeno išli u igraonice i parkiće.

Sve ove aktivnosti moj sin, tada učenik 2. razreda, napisao je u sastavu i uzbuđeno čekao da pročita svoj rad pred drugarima iz odeljenja. Otišao je u školu raspoložen, a po povratku kući rasplakao se i nisam mogla da ga smirim. Pitala sam ga šta se događa, a on mi je ispričao kako su deca, skoro ceo razred, počela da se smeju posle njegovog sastava i da ga zadirkuju što nije išao na more.

Učiteljica je pokušala da smiri decu i objasni im, ali to je trajalo kratko, jer čim se završio čas i počeo veliki odmor, nastavljeno je zadirkivanje. Pokušala sam da objasnim sinu da je to njihova greška, a ne njegova, da nije manje vredan jer nije letovao na moru, a posle par sati razgovora uspela sam da ga smirim.

Međutim, zadirkivanje se nastavilo i sutra, i narednih dana, dete je plakalo i povlačilo se u sebe. Onda sam pozvala učiteljicu i sve ispričala. Angažovala sam i školskog psihologa - želela sam celu školu da dignem na noge.

Učiteljica je pozvala roditelje i svako je ponaosob morao da priča sa svojim detetom. Sutradan se situacija malo smirila, sin je išao kod psihologa, ali su ostale posledice. Sada se stidi da bilo koji rad pročita pred odeljenjem, ne druži se sa svima, već sa par dece i postao je povučeniji.

Nadam se da će to prebroditi, a da će ova moja priča podstaći roditelje da odmah deluju ukoliko primete bilo kakav vid nasilja nad njihovim detetom. Sin mi je pričao kako neka deca zadirkuju drugu jer nemaju original trenerke, roditelji im još nisu kupili telefon, nemaju skupocene pernice... Mislim da su se prave vrednosti u svetu odraslih izgubile, a da deca odrastaju bez osnovnih vrlina - neki roditelji se danas trude da ih ne prenesu ili su ih sami izgubili. Trebali bismo svi pomalo na tome da poradimo."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:52
"AMEBA KOJA JEDE MOZAK U BAZENIMA, SMRTNOST NA NAJVIŠEM NIVOU!" Ekspert upozorio na posledice ove nemani: PREŽIVELE JEDNO ČEKA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica