Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U SKANDINAVSKIM ŠKOLAMA SE POŠTUJE 5 PRAVILA I DECA SU SREĆNA: Ostaje se kraće na času, a evo kada počinje ocenjivanje

5 pravila u skandinavskim školama koja pozitivno utiču na decu - sve je jednostavnije, a evo koje su prednosti!

 5 pravila u skandinavskim školama. Izvor: Shutterstock

Skandinavski način obrazovanja oduševljava ljude širom sveta i mnoge zemlje žele nešto da nauče od ovog sistema. Jedna od dominantnih stvari koja se pokazala kao vrlo efikasna jeste to što deca u skandinavskim školama uče šta je empatije i kako da je razvijaju, odnosno empatija je obavezan deo nastavnog programa. Nakon pucnjave u osnovnoj školi i slučajeva vršnjačkog nasilja i u Srbiji se razmatra da se učenje o empatiji uvede na velika vrata učionica.

U skandinavskim zemljama ocene i uspeh učenika nisu prioritet, već dominira holistički pristup učenju. Evo kojih 5 pravila posebno poštju:

1. Usvajaju proizvoljne standarde učenja ili ocenjivanja, a u većini skandinavskih škola ne postoje ispiti do 16. godine. Umesto fokusa na ocenjivanje, trude se da deca uče kroz igru i saradnju.

2. Nastavnici i učitelji imaju nacionalni kurikulum i mogu ga koristiti, ali nisu usko vezani za njega, već lekcije mogu biti fleksibilne, u zavisnosti šta je za decu u određenom periodu najkorisnije.

3. Deca ostaju kraće u školi kako bi se napravio balans između porodičnog života i školskih obaveza. Smatraju da se deca tokom kraćeg boravka u školi bolje koncentrišu, kao i da je važno da imaju dovoljno vremena za igru, druženje sa vršnjacima i vreme sa porodicom.

4. Deci se posebno daje sloboda da razvijaju kreativnost i da razmišljaju van okvira. Dopšušta im se i da ponekad rizikuju i naprave promene kako bi se suočili sa rezultatima i naučili lekcije.

5. Jedna od vodećih pozitivnih stvari u skandinavskom obrazovnom sistemu jeste društveno učenje. Učenici ne uče samostalno, već jedni sa drugima, razvijajući komunikacijske veštine, vežbajući interakciju i timski duh.

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica