Osnovna škola "Radoje Domanović" u Nišu danas uvodi obavezne uniforme za predavače, pa će tako nastavnice u školi nositi teget mantile sa karnerima na rukavima i crvenim broševima, a nastavnici teget mantile.

Sve uniforme imaće amblem škole koji su dizajnirali učenici. Direktorka škole Dušica Tričković kazala je da su se zaposleni u toj školi prvi u Nišu odlučili na uvođenje uniformi kako bi dali primer učenicima.

"Roditelji su dali saglasnost da učenici naše škole nose uniforme, ali ih još nismo uveli jer postoji otpor među decom. Na ovaj način verujem da ćemo biti primer učenicima i da će prihvatiti uniforme", izjavila je Tričković.

Ona je kazala da su nastavnici sami platili izradu uniforme i to 1.200 dinara po jednoj uniformi.

"Firma iz Niša kod koje smo naručili mantile izašla nam je u susret i naplatila samo šivenje i materijal, pošto je vlasniku bio simpatičan naš gest i to što se radi o uniformama za nastavnike", rekla je Tričković.

Prema njenim rečima, u planu je da do 1. septembra uniforme budu uvedene i za učenike, za početak možda ne svih razreda, ali sigurno prvog i osmog razreda.

Tričković je kazala da će pored uniformi sutra predstaviti i zonu bez telefona, odnosno škola "Radoje Domanović" biće škola u kojoj mobilne telefone neće moći da koriste ni učenici ni zaposleni, ali ni roditelji.

Školi "Radoje Domanović" ove godine pripala je Svetosavska nagrada koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Školske uniforme u u Nišu za sada je uvela još jedino škola "Ivo Andrić" i to za đake prvog razreda.