Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Učenje kroz igru: Pomozite deci da razviju kreativnost

Postoji nešto prelepo i magično u detinjstvu što mnogi roditelji na žalost ostavljaju po strani. Evo nekoliko načina da vaš dom pretvorite u zabavno okruženje za lakše učenje...

  Izvor: Foto: Profimedia

Kreativnost i sposobnost inovacije su neke od najvažnijih životnih veština koje su potrebne za uspeh, posebno u današnje vreme. Pa kako da pomognemo deci da razviju potrebne veštine?

Verujemo da dobra staromodna igra može biti najbolji način da pripremite vašu decu za uspeh. Svi mi smo najbolje učili kroz igru i često dobijali najkreativnije ideje baš onda kada smo opušteni.

Deca rade ozbiljan posao kada se igraju. Oni nastoje da se isprobaju u različitim ulogama, zamišljajući kako je to biti mama ili tata, smišljajući kako da vode svoj biznis, a to je puno prostora gde deca na visokom nivou uče društvene i jezičke veštine, organizovano mišljenje i saradnju. Klinci na taj način grade poverenje, uče kako da donose dobre odluke, inoviciraju i podstiču jubav prema učenju.

Evo nekoliko načina kako da napravite vaš dom postane zabavno okruženje za učenje:

Vreme za igru

Često u prenatrpanom rasporedu mnogim mališanima nedostaje slobodnog vremena. Raspored vašeg deteta, ne treba poistovetiti sa časovima sporta, muzičkog, i sličnim. Istina je da nestrukturirana igra je jednako važna kao i ove druge aktivnosti, koje definitvno nisu gubljenje vremena. Sve ove stvari nam pomažu da učimo o tome ko smo i šta želimo.

Kada počnete da se osećate preplavljeni postavljanjem beskrajnim pitanjima "zašto" ili beskonačnom radoznalošću, duboko udahnite, ostanite smireni i budite srećni što oni postavljaju pitanja. To je znak inteligencije. Trudite se da im ne otkrijete pravi odgovor kako bi podstakli dete na razmišljanje.

Naučite ga da razmišlja pozitivno

Dozvolite svojoj deci da znaju koliko se divite njihovoj hrabrosti da prave greške. Objasnite im da na neusphe ne gledaju kao na grešku, već samo priliku da shvate neke stvari na novi način. Kada vaša deca pokažu neku novu veštinu, obratite pažnju. Vi ste njihov najveći uzor, i ako se možda ne osećamo kao da smo njihovi super heroji, mi zapravo to i jesmo.

Otvorite svoja čula

Kada deca mogu da iskuse svet kroz svih pet čula, zamislite koliko će shvatiti i naučiti! Dobar način da se poigra sa čulima je istraživanje vašeg dvorišta. Nek pronađe insekte, cveće, ptice. Ako ste u zatvorenom prostoru, možete probati igru pogađanja. Stavite neki predmet u papirnu kesu i pitajte svoje dete da na osnovu dodira pogodi šta je to. Stavite povez preko očiju i pitajte ga da identifikuje skriveni predmet po mirisu ili ukusu. I tako dalje!

Počnite da radite sa vašim detetom

Isključite telefon, oslobodite raspored i igrajte se sa njima. Igra treba da bude zanimljiva i da su u njoj dopuštena sva pravila- to je mesto gde je sve moguće.

Nemojte se oslanjati na igračke i elektroniku

Nemojte imati potrebu da stalno zabavljate vaše dete tako što ćete da stavite nešto ispred njega očekivajući da će on to da uradi. Ostavite ga sa svojim uređajima s vremena na vreme. Dete će tako razviti sposobnost inovacije, a vi ćete biti iznenađeni rezultatima!

Pomozite da razvije kreativnost

Kreativnost je kao mišić - što je više koristite, lakše ćete ostvariti neverovatne podvige. Da pomognete da vaša deca izgrade ovu veštinu, podstičite kulturu u svom domu. Igrajte uz različitu vrste muzike, pevajte i pišite pesme...

I van kuće, uputite svoje dete na kulturna mesta i događaje. Posetite muzeje, pozorište i razgovarajte o onome što vidite.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica