Većina roditelja pita decu po povratku iz škole kako su proveli dan, da li su dobili neku ocenu, jesu li se lepo družili... Međutim, roditelji ne mogu da budu sigurni da li su deca rekla istinu, da li su im sve ispričali ili nešto sakrili. Mnoga deca se stide da pričaju o određenim problemima, zadirkivanjima vršnjaka, a razgovori su ključne kako bi se dete osećalo bezbedno i sigurno. Isto tako, nekad deca kriju ocene od roditelja iz straha da će biti kažnjena ili da će razočarati mamu i tatu.

Ukoliko želite da vam dete uvek iskreno i otvoreno odgovori na pitanje - "Kako ti je danas bilo u školi?" - možete da isprobate jednostavan trik stručnjaka za roditeljstvo. Mama dvoje dece Kirsti Ketli, koja je na mreži poznata kao "tetka K", podelila je "proveren" način kako da dođete do željenih informacija od svog deteta, bez ikakvih frustracija.

Ova mama i stručnjak za roditeljstvo objasnila je da svojoj ćerki Eli (10) i sinu Leu (6) uvek po povratku iz škole postavi 10 jednostavnih pitanja umesto da ih samo pita "šta ste radili danas u školi?"

Evo 10 stvari koje treba da ih pitate:

  1. Ko je danas upao u nevolju?
  2. Šta te je danas učinilo radosnim?
  3. Ko te je danas posebno nasmejao?
  4. Šta te rastužilo danas?
  5. Pored koga si sedeo za vreme ručka?
  6. Ko je danas nasmejao vašeg učitelja?
  7. Ko je učinio da se vaš učitelj danas oseća ljuto?
  8. Kome si danas pomogao?
  9. Ko ti je danas pomogao?
  10. Da li si naučio/la nešto što ranije nisi znao/la?

"Deca su često umorna i gladna kada prvi put izađu iz škole, tako da uvek preporučujem da ostavite sat vremena posle škole da biste postavili bilo kakva pitanja, kako bi omogućili deci da se smire i "ohlade". Kao odrasla osoba, ne bih želela da me bombarduju pitanjima o poslu čim uđem na vrata, tako da je isto za decu i školu." - objasnila je ova mama.

Izvor: Yumama