Od danas se svi đaci u Srbiji vraćaju na redovnu nastavu, osim u Osnovnoj školi na Vračaru "Vladislav Ribnikar", mestu velike tragedije. Mere Vlade stupaju na snagu, i ovog jutra se policajci raspoređuju u svih 1.800 škola u zemlji. Biće prisutni i na svim javnim mestima gde se okuplja veći broj građana.

Na ulazu u OŠ "Vladislav Ribnikar" su četiri policajca, a vrata škole otvaraju samo zaposleni. Petog dana od tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" na ubistvo osmoro učenika i školskog čuvara koje je počinio trinaestogodišnjak, učenik sedmog razreda ove škole, podsećaju cveće i sveće koje građani i ovog jutra u tišini ostavljaju. Nastave nema. Od danas će biti organizovan produženi boravak za đake nižih razreda, od prvog do četvrtog. Nastava bi za sve učenike trebalo da počne u sredu, 10. maja, sedmog dana od tragedije nezabeležene u školama u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, zdravlja, Unicef, Tim za psihološke krizne intervencije, Filozofski fakultet, Društvo psihologa, Školski tim za krizne situacije i zaposleni u ovoj školi pripremili su Plan intervencije u krizi. Taj plan, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, predviđa podršku deci, roditeljima i zaposlenima – pojedinačno i u grupi i pripremu da se vrate u školu.

Podršku od prošle sedmice, prvih dana posle tragedije, pružaju psihijatri i psiholozi Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa. Povratak učenika u školu u komunikaciji sa roditeljima trebalo bi da organizuje Školski tim za krizne intervencije.

Kako se navodi, plan aktivnosti će se usklađivati sa potrebama tokom nedelje. Stručna podrška organizovana je i u muzičkoj i u baletskoj školi, koje su pohađali tragično nastradali učenici, takođe i u školama u Smederevu i Mladenovcu.

Juče je bio sastanak Saveta roditelja i Nastavničkog veća. Dogovoreno je i da se formiraju lokalni saveti za bezbednost, u koje su uključeni svi državni resori i javne službe na lokalnom nivou, oni će se angažovati oko podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima. Pomoć je potrebna i, kako se navodi, planirana je i za učenike svih škola u Srbiji, jer samo saznanje o tragediji trauma je za mnoge, posebno za decu i nastavnike.

(Yumama/RTS)