Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SU BEZBEDNI PODNI KREVETI ZA DECU? Roditelji u dilemi, a evo kako utiču na razvoj deteta - Razmislite još jednom

Autor Radmila Ilić

Montesori podni kreveti za decu pružaju mnogobrojne prednosti, pa iako vam se nekada čine hladni i nebezbedni, razmislite dva puta.

 Soba, dete, krevet Izvor: Shutterstock

Ukoliko razmišljate da je vreme da dete iz kreveca pređe u krevet, sigurno ste naišli na podne krevete za decu koji su u poslednje vreme veoma popularni. Iako deluju vrlo nisko, mnogi roditelji se pitaju da li su bezbedni bez zaštitne ograde.

"Podni krevet je jednostavan krevet koji se sastoji samo od dušeka ili dušeka i okvira bez nogara, i koji se nalazi direktno na podu. Može biti i običan dušek za krevetac ili veći dušek.", objasnila je Džuniga Uzodik, koautorka knjige 'Montesori beba: Vodič za roditelje za negovanje beba sa ljubavlju, poštovanjem i razumevanjem'.

Evo šta sve treba da znate o podnim krevetima i kako da odlučite da li je pravi za vaše dete:

Priča o Montesori podnim krevetima

Početkom 1900. godina, Marija Montesori, italijanski lekar, razvila je ono što se danas naziva 'Montesori obrazovni princip', koji se fokusira na praktičnom iskustvu, kretanju, izboru i redu u okruženju za učenje.

Koncept pod nazivom 'Montesori kod kuće' odnosi se na roditelje koji odluče da primene Montesori principe u odgajanju dece.

"Ovo često izgleda kao da se prema deci odnosimo sa poštovanjem, podstičemo njihovu nezavisnost i pripremamo dok sa pažnjom da podržimo njihov individualni razvoj", objašsnila je koautorka Montesori knjige, i dodala da je podni krevet prirodni produžetak ovih ideja, jer podržava nezavisnost deteta omogućavajući im da samostalno uđu i izađu iz kreveta.

 Roze soba za devojčice
Roze soba za devojčice
Izvor: Shutterstock

Prednosti podnog kreveta

Postavljanje podnog kreveta prema Montesori principima ima dosta prednosti za dete:

Podržavaju grube motoričke veštine deteta i svest o telu

"Od rođenja beba pravi male pokrete i može da se okreće skoro za 360 stepeni. Ako posmatramo, možemo da primetimo da kada naiđu na ivicu kreveta, pomeraju se nazad i ne padaju. Ovaj osećaj njihovog tela u prostoru je poboljšan korišćenjem podnog kreveta", objasnila je Uzodikova, i dodala da podni kreveti omogućavaju detetu da uživa u nesmetanom pogledu na svoj prostor.

Pomažu u razvoju nezavisnosti od spavanja

Stručnjaci objašnjavaju da podni kreveti pružaju veći pristup knjigama i tihim igračkama dok se deca pripremaju za spavanje, ali i kada ustaju ujutru ili nakon popodnevne dremke, dajući im veću nezavisnost.

Povećavaju samopouzdanje kod dece

Ovi kreveti imaju i pozitivnu vezu sa snom, jer njihov krevet nije nešto u čemu su se zaglavili po buđenju i iz čega ne mogu da izađu. To je mesto na koje odlaze da se odmore, i mogu da ustanu i izađu kad god požele, što podiže njihovo samopouzdanje.

Prostor za vezivanje

Još jedna od prednosti je i to što, u zavisnosti od veličine kreveta, odrasla osoba može da sedi ili leži u krevetu sa detetom ako je potrebno. Možete da im čitate ili da ih dojite, bez potrebe da ih podižete iz kreveta i menjate lokaciju, što dodatno ometa san.

Lako ih je napraviti i pristupačni su

Podni kreveti mogu jednostavno da se naprave stavljanjem dušeka na pod, ali mogu biti i složeniji ako želite da imaju drveni okvir ili popularnu montesori kućicu iznad njih.

 Soba, dete, krevet
Soba za dečake
Izvor: Shutterstock

U kom uzrastu deca mogu da pređu u podni krevet?

Većina dece oko 2. ili 3. godine izađu iz svojih krevetaca kada su u stanju da stave nogu na vrh bezbednosne ograde. Stručnjaci kažu da je otprilike to i vreme kada je bezbedno da se razmišlja o podnom krevetu..

Premeštanje vašeg deteta na podni krevet pomoći će im da izbegnu povrede od pada, ali sva deca su različita.

"Podni krevet bi mogao da bude i prelazna faza na visoki krevet za starije dete koje je spremno za sledeći korak u uređivanju spavanja, ali nije pokazalo jaku želju da napusti krevet", kažu stručnjaci.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica