Stres je bolest modernog doba, i često je posledica užurbanog života i previše obaveza koje imamo tokom dana. Otkud onda to da i deca mogu da ga imaju? Verovali ili ne, iako su mali i još uče o svetu oko sebe i načinu kako funkcioniše, njihovi okidači stresa su drugog tipa. Iako ne mogu da ga verbalizuju, oni šalju jasne signale koji mogu da pokažu da se nešto čudno dešava kod njih.

Svađe, nesuglasice, neskladni odnosi u porodici, ansioznost u odnosu sa drugom decom, velike promene kao štu su selidba ili dolazak bebe deca zaista mogu jako burno da dožive. Za razliku od odraslih koji često potiskuju stres, deca ga ispoljavaju najčešće kroz ponašanje, što je često prvi znak da se nešto događa sa njima. Ako izrazito mirno dete postane agresivno ili dete koje je veselo ili razigrano postane povučeno i potišteno, onda zaista treba da vidite šta je izazvalo tu promenu.

dete-tuga.jpg
Shutterstock Tužno dete

Ako dete nije u stanju da se izrazi rečima, telo to ponekad čini umesto njega.Fizički znaci mogu da budu: čest bol stomaka ili dijareja svako jutro, mokrenje u krevetu, pogoršavaju mu se smptomi hroničnih tegoba kao što su astma iili dermatitis. Jedan od najčešćih signala da je dete pod stresom je učestalo buđenje noću ili otežan odlazak na spavanje. Dajte vremena i sa detetom izgradite umirujuću večernju rutinu, uz priču, maženje i mali razgovor.

Povežite se više sa detetom da shvati da nije samo i da ima vašu podršku i razumevanje, vremenom prepoznaćete šta je okidač stresa i onda možete da mu pomognete da ga prevaziđe, ako su posledice dugotrajnije ili se pogoršavaju onda je vreme da potražite savet dečijeg psihologa.

(Yumama)