Kako god da okrenete, roditelji su retko kad zadovoljni ponašanjem svoje dece kad uđu s vršnjacima ili braćom i sestrama u konflikt. Ili je dete previše svadljivo ili se povlači i ne bori se za sebe

I to je sve sasvim u redu jer kroz tako izazovne situacije mališan razvija svoju ličnost i gradi samopouzdanje.

Pogledajte savete koji vam mogu pomoći u ovakvim situacijama.

1. Smirite situaciju

Recite uznemirenom detetu da je neophodno da se pre svega smiri, ustali disanje i skloni se od osobe s kojom je u sukobu. Razdvojte ih na nekoliko minuta da se strasti smire, a tek nakon desetak minuta ponovo porazgovarajte o problemu.

2. Ignorisanje kao lek

Kad vam se dete požali da postoji verbalni konflikt s vršnjakom, najbolje je da ga posavetujete da ga izbegne tako što će igrnorisati dete koje ga započinje i da potraži pomoć odrasle osobe (roditelja, nastavnika). U većini slučajeva nepridavanjem značaja dete će odustati od svoje namere.

3. Papir, kamen, makaze

Ukoliko ne mogu da se dogovore ko će prvi da se igra nekom igračkom, mogu da igraju "papir, kamen, makaze" ili da izvlače grančice. Bitno je samo da se utvrde pravila i da svi imaju podjednake šanse da osvoje mogućnost da prvi poseduju željeni predmet.

4. Promenite fokus

U situacijama kad dođe do svađe u toku neke igre, nekad je najdelotvornije da se ta igra naprosto prekine na neko vreme. Tek kad su primorana da se igraju nečeg drugog, deca će shvatiti koliko im je prethodna zajednička aktivnost bila zabavna i koliko su zapravo izgubili zbog svađe i prekida igre.

5. "Izvini" je iz raja izašlo

Strahovito je bitno naučiti decu empatiji i da kažu izvini kad nekim postupkom povrede drugu stranu. Na taj način uče da grade blizak odnos s drugima i da preuzimaju odgovornost za svoje postupke koji nisu uvek ispravni ni promišljeni.

6. Naučite ih da kažu "ne"

Naučite decu da izraze svoje negodovanje kada im nešto nije po volji, ali pod uslovom da uzmu u obzir i osećanja drugih oko sebe, a ne samo svoje potrebe. Ukoliko je dete povodljivo i druga strana ga uslovljava nečim da bi nastavila druženje, objasnite mu da mora da zna da kaže "ne" i da je takva vrsta konflikta sasvim u redu.

7. Drugačije izražavanje

Ohrabrite najmlađe da uvek kažu kako se osećaju, ali iz sopstvene perspektive. Dakle, da drugaru koji neće da mu da loptu kaže umesto "baš si cicija", može da mu saopšti kako se oseća rečenicom u stilu "ne prija mi kada nećeš ništa sa mnom da deliš". Tako se drugo dete neće osećati prozvanim i lakše će da razmotriti mogućnost promene nepoželjnog ponašanja u budućnosti.

Pročitajte i...